Kosovski institut pravde protivi se nameri vlade da ukine odeljenje za borbu protiv korupcije

Vlada Kosova
Izvor: RSE

Kosovski institut pravde oštro je reagovao na nameru Vlade Kosova da razmotri ukidanje Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije, prenosi Gazeta Ekspres.

Predlog za ukidanje tog odeljenja naći će se na dnevnom redu današnjeg zasedanja vlade.

Kosovski institut pravde navodi da je takva odluka u suprotnosti sa procesom funkcionalne revizije sektora vladavine prava i preporučuje vladi da ne donosi takvu odluku.

Institut podseća da je odluka o formiranju tog odeljenja doneta 26. februara 2010. godine. Vlada Kosova je, u saradnji sa Euleksom, zatražila od Specijalnog tužilaštva Kosova da osnuje Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije.

Za funkcionisanje tog odeljenja, kosovska vlada je izabrala 30 istražnih službenika kosovske policije, koji su bili uključeni u istragu slučajeva.

Funkcionisanje Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije, u javnosti poznato kao Radna grupa za borbu protiv korupcije u okviru Kosovske policije, deluje kao specijalizovana jedinica u okviru Odeljenja za istrage.

U saopštenju Instituta je navedeno da je ova radna grupa istraživala najsloženije slučajeve korupcije visokom nivou, koji su uključivali i čalnova partija DPK, DSK, ABK, kao i drugih stranaka i visokih državnih zvaničnika.