Ovens: Na Kosovu nije postignut napredak, kada je u pitanju korupcija na visokom nivou

Lana Morton Ovens
Izvor: Koha ditore

Pravna savetnica ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Lana Morton Ovens izjavila je u intervjuu za Kohu da ukoliko neko kontroliše tužilaštvo, policiju i sud, taj ima svu moć, dodajući da kada je reč o korupciji na visokom novou, na Kosovu nije postignut dovoljan napredak.

“Svako ko je počinio krivično delo treba da odgovara, bez obzira na kojoj je funkciji. Poteškoće se javljaju kada je reč o korupciji na visokom nivou, gde nije postignut napredak kakav bismo želeli da vidimo”, navela je ona

Morton Ovens rekla je juče da se ambasada osim povlačenja iz procesa izbora glavnih tužilaca, povukla i iz procesa izbora članova Tužilačkog saveta Kosova.

“Ako ne bude promena do decembarskih izbora, novi sastav Saveta će izabrati glavne tužioce. Američki stav nije protiv nijednog pojedinca. Na nesreću, videli smo kako mediji i predstavnici civilnog društva kažu da SAD ciljaju na određenog pojedinca. Bavimo se procesom u celini, jer u ovom sistemu ima puno tužilaca, policije i sudija sa potpunim integritetom”, navela je ona.

Ovens je pozdravila izjavu KZK u kojoj se navodi da su svesni zabrinutosti američke ambasade, te da postoje neka nerešena pitanja i da će uložiti napore da se sprovedu bar neka pravila.

“Ali trenutni pravni sistem ih ne podržava u tom pogledu. To je zato što su dve godine rada u procesu funkcionalne revizije vrlo važne, kao i neke od preprouka za promenu načina izbora članova TSK i glavnih tužilaca. Ovo je važan korak. Međunarodna zajednica stoji iza toga i voleli bismo da se povuku novi potezi”, navela je ona.

Ovens je čestitala Tužilačkom veću na mnogim dobrim stvarima koje je učinilo.

“Tokom pandemije bili su jedna od prvih institucija koja je virtuelno u potpunosti radila svoj posao, što je bilo veoma važno, kako se infekcija ne bi proširila. Izrazili su ideju da postupak procene tužilaca treba ponovo uspostaviti i da se fokus usmeri na njihovu nadležnost, a ne na broj zaključenih predmeta”, istakla je ona.

Za razliku od ostalih institucija, kako je navela,TSK je  podržao mnoge zakonske promene za koje međunarodna zajednica misli da bi trebalo da se dogode.

“Da budemo jasni, nećemo bojkotovati sastanke KZK. Biću tamo u subotu”, poručila je ona.

Ja
14. Oktobar 2020.
Velika je nepravda ucinjena onim sto nisu ni krivi ni neduzni bili i samo se sa pravdom istinom pravda brani ponistite svo zlo i da se to nikad vise nikome ne desi vi znate koji su oni krivici za sve sto su nepravde pocinili branite pravdu nek se osvetli u celom svetu!