Kosovsko Pomoravlje: Nevreme nanelo štetu ratarima

Nevreme
Izvor: RTV Puls

Jako nevreme praćeno gradom veličine oraha i obilnom kišom zahvatilo je juče Kosovsko Pomoravlje. Evidentne su štete na ratarskim kulturama, voću i povrću. Najviše štete prouzrokovalo je domaćinima u gnjilanskom kraju, javlja RTV Puls.

Direktor za poljoprivredu u Opštini Parteš agronom Živorad Jovanović rekao je za TV Puls da je bez odlaganja lokalna samouprava formirala posebnu komisiju za procenu štete od nepogode.

„S obzirom na to da se sve gajene kulture nalaze u intenzivnoj fazi razvoja, nevreme je pogodilo i njive i plastenike, ali je najveća šteta zabeležena na ratarskim kulturama.

Dobro je to što poljoprivredni proizvođači još uvek nisu papriku i paradajz rasadili na otvorenom prostoru i to je doprinelo da šteta ne bude još veća“, procenjuje Jovanović.

S obzirom na činjenicu da je Kosovsko Pomoravlje žitnica čitavog Kosova, a da još nema protivgradnu zaštitu, Jovanović ukazuje na neophodnost investiranja u tu namenu, na čemu administracija u Prištini radi od prošle godine, ali za to nema sredstava.

I dok se šteta se popisuje na terenu, a  čekaju protivgradne rakete, koje neće skoro, poljoprivrednici će i dalje ostati zabrinuti za svoju letinu, sa zebnjom gledajući u nebo i osluškujući vremensku prognozu, koja često zna da ne bude tačna.