Kostić: I pored tenzija na severu ne jenjava interesovanje hodočasnika za srpske svetinje na Kosovu

Višnja Kostić
Izvor: Kosovo Online

Predstavnica pokloničke agencije Eparhije žičke "Jež", Višnja Kostić kaže za Kosovo onlajn da tenzije na severu nisu uticale na zainteresovanost vernika i turista za obilazak pravoslavnih svetinja na Kosovu, a da je najveći broj njih oduševljen Prizrenom i manastirom Visoki Dečani.

Kostić kaže da je interesovanje za poklonička putovanja zabeleženo tokom cele 2023. godine.

"Broj vernika koji posećuju Kosovo i Metohiju iz našeg iskustva je uvek veliki i do sada nismo primetili neke oscelacije u interesovanju, tako da svetinje koje se posećuju uvek zavređuju podjednako pažnje i uvek je veliko interesovanje za srpske svetinje na Kosovu", ocenila je Kostić.

Govoreći o periodima tokom godine kada je najviše ljudi zainteresovano za poklonička putovanja, Kostić kaže da se vernici najviše interesuju da posete svetinje za vreme verskih praznika. Navodi da se, u tom kontekstu, izdvaja mesec maj, kada se obeležava Sveti Vasilije Ostroški, period oko Miholjdana i slava Sveti Stefan Dečanski.

Kostić ističe da je poklonički turizam specifičan po tome što svako od vernika na drugom mestu u duhovnom smislu doživi ono "za čim traga". 

Ona ističe da posetioci kažu da na njih najveći utisak uglavnom ostavi Prizren, gde mogu da posete manastir Svetih Arhangela, ali i staru tvrđavu iznad grada Kaljaju.

"Čini mi se da je Prizren kruna putovanja, ali nikako ne bih mogla da ga izdvojim kao nešto što prednjači u odnosu na ostale svetinje. Poklonički turizam je specifičan oblik turizma i mislim da svako od nas na drugom mestu doživi ono za čim traga. Prosto neko može svoje duhovno iskustvo da nađe u Dečanima, neko u Prizrenu, neko u Gračanici, neko u Budisavcima, koje nisu na ruti uobičajenih tura. Tako da je sve to individualni doživljaj", objašnjava Kostić.