Kurti se sastao sa rukovodiocima kompanija "Uber" i Airbnb

Aljbin Kurti, sastanak u Uberu
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti tokom boravka u Silicijumskoj dolini u San Francisku, obišao je i kompaniju "Uber" gde je razgovarao sa menadžmentom te kompanije i pozvao ih da razmotre da investiraju i u Kosovo, prenosi Ekonomia onlajn.

Kompanija "Uber", posluje u preko 70 zemalja  i preko 10.000 gradova širom sveta, koja ima godišnji prihod od 5,8 milijardi dolara.
 
Na sastanku Kurti je  govorio o potencijalima i kapacitetima Kosova u oblasti informacionih tehnologija i dodao da je registrovano preko 650 kompanija u ovom sektoru, od kojih 70 odsto izvozi usluge uglavnom u Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

"Povećanje broja diplomaca u oblasti računarstva i informacionih tehnologija ukazuje na rastući kapacitet naše zemlje", rekao je Kurti tokom sastanka sa Endrjuom Birnom, šefom javne politike u Uberu, koji je pozvao kompaniju Uber da razmotri Kosovo u svojoj strategiji proširenja i svojim planovima za ugovaranje usluga iz inostranstva.

Kurti se sastao sa rukovodiocima Airbnb-a  

Kurti se sastao i sa direktorom za globalnu politiku Airbnb-a Brunom Levickijem sa kojim je razgovarao o mogućnostima koje sektor informacionih tehnologija nudi na Kosovu i spremnosti Vlade da obezbedi odgovarajuće uslove za investiranje iz inostranstva, prenosi Kljan Kosova.

"Centralna geografska i kulturna lokacija Kosova, profesionalna radna snaga, niski operativni troškovi za IT kompanije, širok pristup internetu, razvoj i demokratski napredak su mogućnosti koje nudimo", rekao je Kurti.

Levicki je čestitao premijeru na ekonomskom, tehnološkom i demokratskom napretku Kosova, koji je zabeležen posle samo godinu dana na čelu Vlade.

Kurti i Levicki su se dogovorili da zajednički istraže neke specifične mogućnosti ulaganja na Kosovu, posebno u pogledu razvoja turizma, sa naglaskom na razvoju ruralnog turizma.