Kurti: Slava Skenderbegu, velikom junaku Albanije

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosvski premijer Aljbin Kurti podsetio je da se danas navršava 556 godina od smrti Skenderbega, čije je delo, kako je naveo, nastavilo da piše istoriju.

"17. januara 1468. godine, Đerđ Kastrioti sa nadimkom Skenderbeg je izdahnuo. Zvona u Leži su zazvonila da saopše vest o njegovoj smrti, a pisma sa mnogih strana napisana su i poslata u Veneciju, Rim, Sijenu, Napulj, Aragon, Dubrovnik... Danas se navršava 556 godina od smrti Skenderbega. Imao je 63 godine, ali nakon godina svog života, tokom vekova, Skenderbegov lik nastavio je da piše istoriju, od vremena kada su njegovi junaci inspirisali odbranu Evrope i do XIX veka kada ga je renesansa vukla da oko sebe sredi uspon Albanska nacija", napisao je Kurti na Fejsbuku. 

 Dodao je da su mnogi istoričati i biografi pisali o ovom čuvenom Albancu. 

"Otkad je Marin Bartlet napisao svoju biografiju o Skenderbegovom životu i događajima četrdeset godina nakon njegove smrti, mnogi istoričari, istraživači i autori su do danas napisali niz radova iz različitih perspektiva i u tako ogromnoj literaturi studija o Skenderbegu i njegovoj eri, u poslednjih sto godina, ključna dela i studije su ona Fan Nolija, Atanasa Gegaja, Zefa Valentina, Aleksa Bude, Krista Frašerija, Kasema Binjokua, Olivera Jensa Šmitita, Lucije Nadin, Aurela Plasara, Pelumba Džefita koje su objavljene u mnogim izdanjima. Ove knjige i ove studije su idealni tekstovi za čitanje da bi se saznala priča o Skenderbegovim delima. Slava velikom junaku Albanije, Đorđu Kastriotu Skenderbegu", poručio je Kurti.