Kusari: Na Kosovu pogoršana sloboda medija

Kusari Ljilja
Izvor: RTK2

Međunarodni dan slobode medija, Kosovo dočekuje sa pogoršanom slobodom medija, uglavnom zbog pandemije kovid-19, finansijskih problema i fizičkih napada na novinare koji ostaju nekažnjeni, ocenila je za Radio Slobodnu Evropu, Fljutura Kusari advokatica za prava medija.

Prema njenim rečima, na loše stanje u medijima uticao je i pogrešni pristup izvršnih vlasti, a kao primer navodi incident sa internet portalom Insajderi, koji je, kaže ona, eskalirao do te mere da su interevenisali policija i tužilaštvo naspram prava novinara koji štite svoje izvore.

O problemima sa kojima se suočava medijska scena na Kosovu, Kusari ocenjuje da postoji sistematski problem ali i kako kaže, tu su i neki novi problemi.

„Na primer, zlostavljanje putem interneta, posebno nad novinarkama, ali i novinarima uopšte. Ali imamo i sistemskih problema koji se produbljuju, kao što su: finansijsko stanje medija i problem kvaliteta sadržaja. Verujem da je glavni problem kod nas nedostatak finansijske samoodrživosti, za koju mediji još uvek ne mogu da pronađu rešenje – takođe odgovorna je i država – a onda iz toga nastaju i drugi problemi, poput autocenzure, loš kvalitet izveštavanja i ostalo“, kaže Kusari.

Ona podvlači da kao veliki problem ostaju fizički napadi na novinare i nedostatak rezultata u istrazi za te napade.