Lekar sa Kosova izumeo aparat za apsorpciju tečnosti u hirurgiji

Enver Hodža
Izvor: Ekonomia Online

Specijalista estetske hirurgije Enver Hodža prvi je lekar na Kosovu koji je napravio patent u Nemačkoj u oblasti medicine koji služi za apsorpciju tečnosti u hirurgiji, prenosi Ekonomia Online.

Prilikom predstavljanja patenta, predsednik Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu rekao je da se patentiranje aparata pokazalo kao dobra inovacija za razvijene zemlje.

"Pre dve godine, dr Enver nam je ponudio ideje za ovu inovaciju. U septembru ove godine aparat je patentiran je u Nemačkoj. Ovo bi bio apel našim institucijama da konačno omoguće ulaganje u ovo istraživanje i naše prisustvo prilikom razvoju zdravstva u svetu. Lekarska komora će raditi na osnivanju fonda za naučno stvaralaštvo i odabir istraživanja koja ćemo mi finansirati i uz pomoć ovog patenta ćemo zaposliti doktore kojih je na Kosovu mnogo", rekao je Sejdiu.

Hodža je dodao da je rad u ovoj oblasti težak ali moguć i će se ovaj uređaj koristiti u većini hirurških oblasti.

"Njegova svrha je da apsorbuje tečnosti", rekao je Hodža i dodao da ima još nekoliko svojih projekata koji čekaju na realizaciju.

Profesor hirurgije Hisni Arifi nazvao je današnji dan posebnim danom za hirurgiju, jer je po njemu ovaj aparat patentiran u prestižnom institutu u Nemačkoj.