Lenjani: Naredne dve nedelje ključne za odluku o pooštravanju antikovid mera

korona kovid
Izvor: Ekonomia online

Direktor za vanredne situacije Basri Lenjani rekao je da će se u naredne dve nedelje pratiti situacija sa povećanjem broja slučajeva obolelih od koronavirusa što će uticati na odlučivanje o donošenju novih mera, prenosi Koha.

Prema njegovom rečima povećanje broja novoobolelih dovodi do opterećenja klinika i popunjenosti kapaciteta.

„Ako ne budemo smanjili izlete ili odlaske u restorane, a ako kao građani ne budemo pokazali brigu, doći će do povećanja broja zaraženih“, rekao je Lenjani.

On je dodao da je i kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj rekao da će doći do pooštravanja mera ako bude nastavljeno povećanje broja novobolelih.

Lenjani kaže da je raspoloženje Odbora da prati situaciju kako bi se odlučilo da li će se mere pooštriti.

„Moja reakcija je bila da kada je bila kampanja nije bilo reakcije na zatvaranje i mere, dok je juče bilo reakcije da će mere biti pooštrene. Kosovo je dobro uspelo da reši situaciju sa pandemijom. Nemamo veliki broj pacijenata koji naplaćuju bolnički kapacitet. Ne bismo trebali biti zadovoljni ovom situacijom i trebalo bi da razmislimo o dodatnim merama“, rekao je on.

Lenjani je naglasio da su uspeli da identifikuju tri slučaja sa novom varijantom koronavirusa.

On je istakao da je jedan od problema sa kojim se suočavaju i prenatrpanost Hitne službe Univerzitetskog kliničkog centra.

„Nemoguće je nositi se sa svom tom pretrpanošću. Hitna klinika ima 22 kreveta za dnevni boravak. Prema zakonu, dužna je da pruža medicinsku negu pacijentima koji su u životnoj opasnosti. U svim slučajevima koji su stigli na Urgentnu kliniku, zamolio sam osoblje da prihvati sve slučajeve, jer su na početku pandemije smanjeni medicinski tretmani“, rekao je Lenjani.

On je rekao da mnogi pacijenti koji su se ovde lečili nisu bili za ovu kliniku i da zdravstveni radnici određuju ko bi tu trebalo da se leči.

„Od 2007. godine Hitna klinika je tretirala idejni projekat za hitne službe, 2010. godine je odobren, 2016. godine započeta je izgradnja Hitne klinike. Umesto da se završi, još nije završena, jer je Zemaj mislio da je pretvori u Kliniku za COVID. Ako predstojeća Kurtijeva vlada ne uradi nešto po tom pitanju bićemu u istom stanju kao sada“, zaključio je Lenjani.