Liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC danas u Beogradu

Hram Svetog Save
Izvor: TVBN

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTV.

Kako je saopštila je SPC, liturgiji, čiji je početak najavljen za devet časova, prisustvovaće i svi arhijereji dveju crkava.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželeo im dobrodošlicu.

"Кako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu. 

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Srpska pravoslavna crkva je u ponedeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.