SPC prihvatila autonomiju Makedonske pravoslavne crkve iz 1959. godine

Sabor SPC
Izvor: Tanjug

Sabor SPC saopštio je danas da prihvata za Makedonsku pravoslavnu crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

Kako se navodi u saopštenju, tako je rešen spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se MPC odvojila od SPC.

“Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine”, kaže se u saopštenju SPC.

Pre ove odluke Sabora obnovljeni su razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavnika MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovaračkim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Iz Sabora poručuju da su sada uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, te će biti uspostavljeno puno liturgijsko i kanonsko opštenje.

“Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske pravoslavne crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan”, dodaje se u saopštenju.

U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za 'realpolitičke', 'geopolitičke', 'crkvenopolitičke' i druge jednostrane inicijative i ne podležući uticajima ili pritiscima.

"I, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama", saopštio je Sabor. 

Posle 20 godina, nakon što je 17. marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, oko definisanja njihovih odnosa, uspostavljena je opet zvanična komunikacija a plodovi te komunikacije urodili su današnjom odlukom Sabora.