Ljatifaj: Kosovo nije uspelo u procesu digitalizacije televizije

Ljuan Ljatifaj
Izvor: Kosovapress

Iako se televizijski kanali iz Srbije na Kosovu emituju u HD signalu, to nije slučaj sa kosovskim televizijskim kanalima, prenosi Kosovo Pres.

Jedan od glavnih razloga za to je neuspeh Kosova u digitalizaciji televizije, a čak i Izveštaj o napretku Kosova EK naglašava neuspeh u tom procesu.

Nezavisna Komisija za Medije (NKM) kaže da je nekoliko puta tražila finansijsku podršku od Vlade Kosova, ali nije je dobila.

Izvršni direktor NKM Ljuan Ljatifaj kaže da je upravo digitalizacija televizije ta, koja omogućava Srbiji da emituje HD signal.

Prema njegovim rečima, nedostatak finansijskih sredstava onemogućio je NKM da obezbedi prenosni signal.

"Kosovo nije deo ITU, kao što nije ni deo Ujedinjenih Nacija. To je glavni problem jer se Srbija bavi frekvencijama, pravno govoreći, u okviru ITU. Srpska država je planirala emitovanje, a jedno od izdvajanja je Kosovo. Razlog zašto se televizije iz Srbije gledaju u HD signalu je činjenica da je Srbija završila digitalno emitovanje i jedan od predajnika gde digitalni talasi ulaze na teritoriju Kosova nalazi se na vrhu Kopaonika, čiji signal se prostire u zavisnosti od reljefa zemlje. Finansijski nedostatak, uprkos zahtevima koje smo imali, onemogućili su nas da mi, koji smo zaduženi za upravljanje ovim procesom, budemo u prilici da pružimo prenosni signal", rekao je Ljatifaj.

Ljatifaj kaže da bi vlada trebalo da investira u izgradnju primarne mreže kako bi stvorila mogućnosti za strane investitore.

"Problem je što mi kao država nismo preduzeli gotovo nikakve korake ka realizaciji digitalnog emitovanja. Kao NKM, četvrti put smo Vladi poslali Strategiju za digitalizaciju, koja je strateški dokument, koji detaljno objašnjava korake koje Kosovo mora preduzeti da započne digitalno emitovanje. Kako je odredio ITU, 2015. godina je bila poslednji rok da se to uradi. Znači da smo pokušali putem donacija, preko Svetske Banke, ali verovatno nismo videli priliku. Tako da ostaje Vladi da prvo investira u izgradnju primarne mreže, a zatim da ima priliku da privuče strane investitore. Ovo je ozbiljan problem na polju radiodifuzije, gde Kosovo mora ozbiljno da shvati ovaj aspekt", smatra Ljatifi.

On dodaje da Nezavisna Komisija za Medije licencira pet srpskih televizija sa Kosova.

"U analognom emitovanju imamo pet televizija koje imaju licencu, sve su licencirane u NKM i saradnja je vrlo dobra sa svim televizijama, uključujući radio stanice, uključujući albanske i sve druge zajednice. Licencirane televizije koje emituju program na srpskom su TV Most, TV Mir, TV Zoom, TV Herc i TV Puls", rekao je Ljatifaj.

Za direktora Zajednice za sajber bezbednost i privatnost Mentora Hodžaja, neuspeh procesa digitalizacije televizije uskraćuje građanima Kosova pristup besplatnim HD kanalima.

Hodžaj kaže da bi trenutna situacija koja vlada kao rezultat pandemije izazvane koronavirusom bila malo ublažena da građani nisu bili obavezni da plaćaju gledanje TV kanala.

"Što se tiče digitalizacije televizija, ovaj proces na Kosovu je propao, još uvek nije završen. I, ovo posledično lišava građane Kosova da gledaju HD kanale besplatno. Građani Kosova dužni su da prime jedan od ponuđenih digitalnih paketa, povećavajući tako troškove. U prvom trenutku kada bi smo imali digitalizovane kanale i građani bi imali priliku da gledaju pomoću jednostavne antene, ovo bi bila izuzetno velika pomoć građanima, posebno u ovo vreme pandemije", kaže Hodžaj.