Lučić donirao interaktivne table i sportsku opremu đacima u Ranilugu i Gornjem Kuscu

Donacija Telekoma đacima na KiM
Izvor: Kosovo online

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov posle centralnog Kosova i Sirinićke župe, posetili su danas i Kosovsko Pomoravlje gde su školama u Ranilugu i Gornjem Kuscu donirali interaktivne table i sportsku opremu.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić istakao je prilikom posete školi "Veljko Dugošević" u Ranilugu da se ove najsavremenije digitalne table koriste svuda u svetu kao najnoviji vid digitalnog ucenja.

"Ovo je deo akcije predsednika Aleksandra Vučića da se pametne table doniraju osnovnim školama u Srbiji, i u toku septembra biće podeljeno 180 pametnih tabli od kojih smo 10 imali čast da doniramo školama na Kosovu. One su interaktivne i najsavremenije koje trenutno ima u svetu kao novi vid digitalnog učenja, a istovremeno stvaraju mogućnost komunikacije jedne table sa drugom tako da mogu da komuniciraju sa svojim vršnjacima iz čitave Srbije, tako da postoji mogućnost da se nastave istovremeno vrše u nekoliko škola. Kada smo sa predsednikom pustili prvu interaktivnu tablu početkom septembra bilo je sedam škola povezano. Pošto smo i vlasnici sportskog kanala, a za decu je osim znanja bitan i sport, mi smo odlučili da doniramo u svih deset škola i sportsku opremu, a istovremeno imaju i poziv da kad god su u Beogradu da svrate ako ih interesuje kako se kreira sportski sadržaj“, rekao je Lučić.

Lučić je rekao da kompanija MTS DOO, koja je ćerka firma Telekoma, na Kosovu prolazi kroz veoma izazovan period i da se u zadnjih godinu dana vrši pritisak na kompaniju, a da je vrhunac pritiska pokušaj da se ona ugasi, ali da se nada da će nakon žalbe koja je uložena na odluku prištinske administracije, pozitivno rešiti uz pomoć međunarodne zajednice.

"Hteo to neko da prihvati ili ne Telekom Srbija je ubedljivo najača kompanija Zapadnog Balkana, i jedina koja na teritoriji Kosova može da izgradi kvalitetnu optičku i buduću 5G mrežu, tako da sam potpuno siguran da ne samo da ćemo rešiti taj problem sa tom potpuno nezakonitom idejom da se ugasimo, već da ćemo konačno i rešiti problem naše mobilne licence i to što ne možemo na čitavoj teritoriji da gradimo  našu mobilnu mrežu, i da ćemo izgradnjom postati najjači", kazao je Lučić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kim Svetlana Miladinov rekla je da će zahvaljujući ovim interaktivnim tablama deca usavršiti svoje znanje.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prvog Septembra kada je počela školska godina obećao je da će i 10 škola na prostoru Kosova da dobije interaktivne školske table. Kompanija Telekom kao društveno odgovorno preduzeće donirali je 10 tabli za 10 osnovnih škola na Kosovu odnosno za našu decu. Pošto je ovo era digitalizacije digitalne table i digitalni svet postaje toliko blizak nama da mi prosto moramo da idemo u korak sa vremenom. Pametne table omogućavaju da deca koja imaju svoje znanje iz oblasti informatike i digitalnih tehnologija praktično razviju i usavrše i da omoguće da preko ovakvih tabli koje su podeljene na prostoru Kosova mogu da komuniciraju sa svojim vršnjacima iz bilo kog predmeta, da profesori drže njima nastavu to je neka vrsta komunikacije i koordinacije odnosno interakcije što samo ime interaktivna tabla kaže", rekla je Miladinov.

Tanja Aksić predsednica Privremenog organa Kosovska Kamenica ističe da će ova donacija mnogo pomoći u nastavnom procesu i olakšati učenje djacima.

"Prvog septembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da sav svoj fokus stavi na obrazovanje, jer je obrazovanje kičma kompletnog društva, uticaj opštine da i mi na lokalu želimo da što više ulažemo u obrazovanje, a kancelarija za Kim na čelu sa direktorom Petkom Petkovićem svakog dana brine o kompletnom življu na prostoru KiM. Čast je i privilegija da opština Kosovska Kamenica i škola Veljko Dugošević iz Raniluga dobije ovu vrednu donaciju. Posebna zahvalnost i generalnom direktoru Lučiću, koji u jednom malom mestu koje je iznedrilo veliki broj učenika koji su osvajalio nagrade na takmičenjima, imamo i studente koji studiraju u Beogradu i izvrsni su studenti. Smatram da će i ova interaktivna tabla poboljšati nastavni proces, da olakša i nastavnicima i učenicima i da i ova i druge osnovne škole budu škole 21 veka", ističe Aksić.

Psiholog u školi Petar Petrović Njegoš u Gornjem Kuscu Dragana Simić kaže da će ova interaktivna tabla pomoći učenicima u učenju jer će biti u koraku sa najnovijim trendovima i u stalnoj komunikaciji sa drugim školama.

"S obzirom na to da živimo u doba digitalizacije ova pametna tabla znači mnogo pre svega za decu jer je prvenstveno namenjena njima za naše nastavnike i učitelje jer ćemo biti u korak sa trendovima pošto se teži ka digitalizaciji olakšaće učenje našoj deci komunikaciju sa drugim školama sve u svemu veliki poklon i velika donacija za nas" rekla je Simić.

U osnovnim školama u srpskim sredinama na Kosovu  ukupno je donirano 10 interaktivnih tabli.