Malagurski: Film "Republika Srpska: Borba za slobodu" na meti ekstremista, zastrašuju bioskope

Boris Malagurski
Izvor: Facebook

Reditelj i producent Boris Malagurski izjavio je da je u proteklih mesec dana film "Republika Srpska: Borba za slobodu" postao meta hajke bez presedana i anti-srpske kampanje koja se svodi na zastrašivanje bioskopa i sala koje su planirale projekcije tog filma.

"Predvođeni bošnjačkom NVO koja se maskira kao 'kanadski institut za istraživanje genocida', bošnjački ekstremisti su pokrenuli kampanju protiv filma bez gledanja. Kako sami kažu, sadržaj je nebitan, jer je njihov cilj — ukidanje Republike Srpske", naveo je Malagurski.

Prema njegovim rečima, u tu svrhu je pokrenuta masovna i debelo finansirana anti-srpska kampanja koja se svodi na zastrašivanje bioskopa i sala koje su planirale projekcije našeg filma. 

"Slali su masovne mejlove, zvali telefonom, njihovi pravnici su sastavljali dopise i pretnje tužbama na osnovu lažnih tvrdnji o filmu, potegli su političke veze (u Dortmundu je stranka Zelenih na slepo ustala protiv premijere filma), medijske veze (tvrdnje bošnjačkih lobista koji nisu gledali film prenosili su kao činjenice, a moje izjave ili nisu uzimali ili su marginalizovali), lagali su policiji, a služili su se i pretnjama terorističkim napadima — izvesni B. F. zapretio je da će spaliti svaki bioskop koji se usudi da prikaže film u Švajcarskoj", naveo je reditelj u saopštenju.

Kako je rekao, pronađene su alternativne sale i film je prikazan u Lucernu, Sen Galenu, Cirihu, Usteru, Luganu, Lozani, Bernu, Štutgartu, Dortmundu, Roterdamu, Antverpenu, Luksemburgu, Frankfurtu, itd. 

"Posebno sam zahvalan opštinskoj sali Paradiso u Luganu, kao i bioskopu u Roterdamu za hrabrost i podršku, a bošnjačkim ekstremistima je, možda, najteže palo održavanje premijere u Dortmundu u sali turske zajednice u Nemačkoj. Iako se film bavi i periodom osmanske okupacije na Balkanu, Turci su Nemcima održali lekciju o evropskim vrednostima i toleranciji. U Frankfurtu je nemačka policija upala u salu pred premijeru sa namerom da je otkaže, ali smo dokazali da su dobili lažnu dojavu od strane bošnjačkih ekstremista i kada je nemačka policija shvatila obmanu, odlučili su da našoj premijeri daju policijsku zaštitu", naveo je Malagurski. 

Prema njegovim rečima, uprkos silnim pretnjama fanatika, ni na jednoj premijeri nije bilo ni najmanjeg incidenta.

Malagurski kaže da predstoji premijera u Stokholmu i da poseduju proverene informacije da su bošnjački lobisti potegli političke veze da spreče bilo kakvu projekciju filma u Švedskoj, ali da su naišli na betonski zid koji se zove — Ustav Švedske, koji beskompromisno garantuje slobodu govora svima. 

Osim Stokholma, Magaurski je naveo da su planirane projekcije u mnogim gradovima i državama širom Evrope, Severne Amerike i Australije. 

"Ne smemo dozvoliti da njihova mržnja prema Republici Srpskoj i srpskom narodu pobedi!", poručio je Malagurski i pozvao na podršku u borbi da se film distribuira u svetu kroz donacije.