Albanski film sniman u Srbiji, priča o ljubavi počinje sa dronom na fudbalskoj utakmici

Film Sofija.jpg
Izvor: Facebook

Novi film "Sofija" reditelja Eduarta Grišaja je prvo albansko ostvarenje koje je snimano i u Beogradu, a donosi, kako se navodi, istinitu priču o gostoprimstvu i ljubavi kao vrednostima koje brišu granice na Balkanu, vekovima mučenom ratovima, prenosi Blic.

Film prati dve vremenske linije. Dve žene, dve Sofije, koje povezuje zajednička priča. Godine 1941, tokom Drugog svetskog rata, Sofija Lekja je bila Albanka koja je u svojoj kući na planini sklonila ranjenog jugoslovenskog komandanta.

Kasnije je saznala da je komandant koji je boravio u njenoj kući ubio njenog sina jedinca.

Druga Sofija živi u sadašnjem vremenu i ona je unuka jugoslovenskog komandanta, mlada Srpkinja koja studira albanski jezik u Beogradu. Jednog dana odlučuje da ode u Albaniju protiv volje svojih roditelja. Ona ima za cilj da ispuni želju svog dede i pronađe grob i rođake Sofije Lekje.

Ali Sofija na svom putu neočekivano upoznaje mladića Albanca Arbera i među njima se rasplamsava ljubav, uprkos predrasudama o nacionalnoj pripadnosti i lošim komšijskim odnosima, što Sofiji otežava odlazak iz Albanije.

Film je od 3. novembra na repertoarima bioskopa u Tirani, Prištini, Prizrenu, a uskoro će biti prikazan u Atini, Firenci, Milanu, Njujorku...

"Bio sam nekoliko puta u Beogradu jer bih voleo da se film prikazuje i u Beogradu, jer nije nacionalistički film koji prezire drugu državu", rekao je reditelj Grišaj na pitanje da li se kroz umetnost mogu stvarati novi mostovi srpsko-albanske komunikacije, preneli su albanski mediji.

Uprkos velikoj želji da se film prikazuje i u Srbiji, kako je rekao, to nije prihvaćeno.

"Ideju neprihvatanja najbolje demonstrira scena pred kraj filma, kada je jugoslovenski vojnik, posle osam meseci oporavka u kući Sofije Leke, ubijen čim je zakoračio na jugoslovensku teritoriju, samo zato što je je nosio plis (belu kapicu) na glavi u znak poštovanja prema izbeglim Albancima", rekao je Grišaj.

On je napomenuo da je scenario nastao na osnovu istinite priče albanskog franjevačkog sveštenika.  

Film "Sofija" sniman je tri godine, na severu Albanije ali ima i scena snimljenih u Srbiji, u Beogradu.

U filmu uloge tumače uglavnom albanski glumci, ali među njima su se našle i njihove kolege iz Srbije, kao što je Vahid Džanković u ulozi srpskog komentatora. 

Pored istorijske linije film sadrži i brojne scene koje su se nedavno odigrale, kao što je dron sa albanskom zastavom na fudbalskoj utakmici.

"Film počinje u Beogradu i počinje utakmicom Srbija-Albanija. Postoji scena koju smo snimili u Beogradu koja pokazuje kako su Srbi gledali meč kada se pojavio dron. Ceo film je sa delićima stvarnih događaja. Ja sam prvi reditelj koji je snimio film u Srbiji u kome se govori na albanskom. Imamo srpske glumice koje govore albanski", kazao je reditelj Eduart Grišaj.