Maljići: Rešenje za imovinu manastira Visoki Dečani je u postizanju sporazuma Kosova i Srbije

Škeljzen Maljići
Izvor: Kosovo Online

Nesprovođenje odluke Ustavnog suda da manastiru Visoki Dečani bude vraćeno zemljište je igra zatezanja u dijalogu Kosova i Srbije i jedino rešenje je obavezujući dogovor, kaže za Kosovo onlajn analitičar Škeljzen Maljići.

Maljići ističe da pored dijaloga, opštinska vlast otežava sprovođenje ustavne odluke, jer se ona nije dopala tamošnjim Albancima.

"To pitanje otežavaju obe strane jer ne žele da sprovedu mnoge odluke. Kada se bude rešilo pitanje statusa ili se postigne sporazum o uzajamnom priznanju i taj obavezujući sporazum, verujem da će biti rešena i ova stvar. Ja to vidim i kao inat na lokalnom nivou sa opštinom Dečani. To je bio dogovor koji je postignut sa Ahtisarijem da se zaštiti manastir, što se nije dopalo Albancima u Dečanima", rekao je Maljići.

On je dodao da, ukoliko bude postignut dogovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i opštinska vlast će morati da prihvati sporazum.

"Kosovsko društvo se zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda vadi na sporazum. Ako bi se postigao trajni sporazum sa SPC, verovatno bi se i opštinski faktori primirili", rekao je on.

Maljići smatra da je ovo pitanje deo opšte igre zatezanja oko sporazuma.

"Bez konačnog rešenja nema ni parcijalnih. Odnosno, u nekim sferama nešto funkcioniše kada jednoj i drugoj strani odgovara, na primer, da može slobodno da se putuje sa ličnim kartama ili kao što je dogovor o tablicama", navodi on. 

Mišljenja je i da se protivljenje kosovskih vlasti odluci Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani odražava na odnose Kosova sa međunarodnim institucijama.

"Svakako da se odražava, zateže se i sa jedne i sa druge strane. Ovo nije jedina ustavna odluka koja nije sprovedena, ali se za ovu najlakše nađe opravdanje. Kao što Srbija i predsednik Vučić vode populističku politiku, tako i kosovski političari", smatra on i dodaje da je svako nerešeno pitanje, zapravo političko.

Kako je dodao, pitanje manastira Visoki Dečani neće uticati na proces članstva Kosova u Savetu Evrope, a sporazum sa Srbijom je jedino rešenje.

"To je sada na višem nivou kod međunarodnih faktora. To guraju evropske sile i Amerika koje žele da Kosovo postane član Saveta Evrope sada kada je Rusija izbačena. Uglavnom, na svim nivoima je politika, a ono što je pravo rešenje za sve probleme je da se postigne obavezujući dogovor Kosova i Srbije. To ne rešava samo odnose Srba i Albanaca, već i pitanje stabilnosti i sigurnosti i samog regiona.

Na današnji dan pre šest godina Ustavni sud u Prištini doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o tome da manastir Visoki Dečani ima vlasništvo nad 24 hektara sporne zemlje.