Manastir Visoki Dečani: SPC koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet

manastir Visoki Dečani
Izvor: D. zečević

Srpska pravoslavna crkva koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet usred agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca, saopšteno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

"Srpska pravoslavna crkva koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet, slobodu i imovinu usred agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca koji su za godinu dana potpuno uništili sve dosadašnje napore da se uspostavi bar minimum normalnog kontakta sa srpskom zajednicom", navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

SPC je, kako se dodaje, na Kosovu i Metohiji ulagala mnogo napora u poslednje dve decenije da uspostavi normalne odnose sa svima na Kosovu.

"Naš manastir je bio utočište izbeglim kosovskim Albancima i sve je to dokumentovano u međunarodnim izvorima. Svojim etnocentričnim i diskriminatorskim ponašanjem, suprotnim principima zapadne demokratije, lideri kosovskih Albanaca antagonizirali su sve kosovske Srbe koji s pravom traže efikasnu zaštitu od etničkog i kulturnog čišćenja, nepoštovanja zakona i institucionalnih pritisaka.
Zato već dogovorenu u Briselu potpuno smislenu Zajednicu srpskih opština i efikasnu zaštitu srpskog pravoslavnog nasleđa na Kosovu svi kosovski Srbi smatraju prvim korakom u nastavku dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji", navedeno je na Tviter nalogu manastira.