Marković: Napad na SPC je Ðukanovićeva kobna greška

Predrag Marković
Izvor: Pink.rs

Istoričar Predrag Marković ocenio je da su današnja događanja na Cetinju pokazala da je Srpska pravoslavna crkva pravi naslednik evropskih vrednosti u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

"SPC je svojim pitomim stavom i zdravorazumskim reagovanjem pokazala da je na nivou zadatka. S druge strane, protivnici ustoličenja Joanikija na Cetinju pokazali su izrazito nizak civilizacijski nivo, pa su čak i zapadne ambasade, koje su im tradicionalno naklonjene, morale da protestuju protiv njihovog ponašanja", smatra Marković.

Prema njegovim rečima, to nije bila borba protiv SPC, već protiv hrišćanjstva dodajući da su većina građana Crne Gore, a ne samo Srbi, vernici SPC.

"Niko u Podgorici nije sahranio svog bližnjeg u prisustvu sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve. Kada su u pitanju ozbiljne stvari, građani se okreću isključivo SPC", naglasio je Marković.

On ističe da ne može da objasni ponašanje Ðukanovića, i njegovo, kako je rekao, odvajanje od realnosti.

"Niko ne može da objasni, a verujem da će to ostati istorijsko pitanje zašto je Ðukanović udario na SPC. Da to nije uradio, mogao je da vlada večno", poručio je Marković.

On kaže da veruje da je Ðukanovića, kako je rekao, obuzela manija veličine i da je želeo da postane crnogorski Sveti Sava- osnivač države, nacije i vere istovremeno.