Đukanović: Upokojenje misije SPC i mitropolije na Cetinju

Milo Đukanović
Izvor: Ekspres, EPA-EFE

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ocenio je da se na Cetinju danas dogodila, kako je naveo, "nasilna intronizacija mitropolita" crnogorsko-primorskog i neprimerena upotreba sile "protiv mirno okupljenih građana".

"Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici", naveo je Ðukanović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da je "Vlada Crne Gore obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore."

"Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog", dodao je.

Prema mišljenju predsednika Crne Gore, Cetinje je još jednom bilo "na visini zadatka".

On je oceno da je ovo "Pirova pobeda vlade" koja, kako tvrdi, "i dalje beprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore".

"Pre bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja koji je SPC dosad uživala i u crnogorskoj prestonici, i u našoj državi. Tako su i zvona, koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja je trebalo da budu zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu", smatra Ðukanović.

Ja
05. Septembar 2021.
Nemate pravo zauzimati pravo naroda bez obzira gde oni zive to je vasa mrznja protiv srba sto nesme da bude jer srbi nisu krivi nego vi sami u crnoj gori sto se i vidi mi smo svedoci sto vidimo koje se zlo sila laz I nepravda cini srbiji bez razloga sto se I vidi zlo se treba skloniti ne narod sto nisu nizasta krivi!!!!
Slavko
05. Septembar 2021.
Placi Milo... kme kme , ceka te suma...
Rados
05. Septembar 2021.
Milo ustao protiv ustolicinja mitropolita Jonakija to je sramota i bruka za hednog presednika drzave.Napadas crkvu i monase sa svojim kruminalcima i dousnika.Pokusavas da se napadima ba SPC da se odrzis i dalje na vlast.Ali gitov si kraj ti je blizu i plasis se da ce biti uhapsen za tesku korupciju i kriminal koji si stvirio u Crnoj Gori da svojim poltronima.Vrlo brzo ces biti uhapsen i osudjen za stotine miliona stecenih kriminalom i korupcijom.Ostajes na vlasti jer imas pidrske Amerike i Nato pakta i drze te na vlast da bi samo napadao i kritikovao Srbiju i Srpski narod.A Srbi i Crnogorci su braca jer su zajedno ratovali za Crnu Goru.Jadan si ti preswdnik.Sto pre odes ili te budu sklonili Crna Gora buce oslobocena i kriminalnih grupa na celu savama koji haraju i pljackaju Crnu Giru punih 30 god.Dosta je vise svemu ima kraj i vas kraj je vrlo blizu.