Masovno trovanje brzom hranom u Mališevu

Dečani - Trovanje
Izvor: Ekonomia Online

U restoranu brze hrane u Mališevu danas popodne otrovala se 61 osoba, a 10 njih je zbog teže kliničke slike upućeno na dalje lečenje u Prištini, preneo je Reporteri.

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Mališevu Afrim Krasnići saopštio je da je broj otrovanih u dostigao cifru od 61.

"Do sada je identifikovan 61 slučaj, odnosno 61 osoba je zatražila lekarsku pomoć u Glavnom centru porodične medicine“, rekao je on.

Prethodno je sekretar za zdravstvo u Mališevu Hajdin Beriša rekao da 10 otrovanih ima teške simptome i da su upućeni na lečenje u Prištini.

"Stanje nekih od njih je ozbiljno, ali nam je doktor rekao da su svi van životne opasnosti", rekao je on.

Portparol Kosovske policije za region Đakovice poručnik Šeremet Eljezaj rekao je da su ljudi koji su konzumirali hranu potražili pomoć u Klinici za infektivne bolesti u Mališevu, gde su ustanovljene ozbiljne sumnje na trovanje.

"Mesto je privremeno zatvoreno. Vlasnik lokala je saslušan u svojstvu osumnjičenog, a o slučaju je obavešten i tužilac, čijim rešenjem je pokrenut predmet 'Proizvodnja i distribucija štetnih prehrambenih artikala'", rekao je Eljezaj i dodao da će slučaj biti istražen u redovnom postupku.

Agencija za hranu i veterinu izvršila je pregled u lokalu, gde je uočeno da prostori i kuhinjski alati nisu u dobrom stanju.

"Inspektori su zajedno sa policijom započeli inspekcijski nadzor u restoranu brze hrane ‘Apetit Doner’. Prvobitno je zabranjen rad i usluživanje u lokalu. Zatim je počela detaljna kontrola svih kuhinjskih prostora i alata. Opšte stanje nije dobro. Svi proizvodi u prostorijama su evidentirani.U njemu se uglavnom kuva brza hrana: hamburger, sendviči, pica… Utvrđeno je poreklo prisutnih proizvoda, kao i proces primene hrane", stoji u saopštenju Agencije za hranu i veterinu.