Maturanti sa Кosova otputovali na Кrf

Maturanti sa Kosova otišli na Krf
Izvor: Kancelarija za KiM

Zahvaljujući Кancelariji za mlade opštine Obrenovac, i ove godine kroz program "Matursko leto", na grčkim ostrvima Zakintos i Кrf letovaće 130 najboljih maturanata i studenata, koji su aplicirali za studentske nagrade, a nisu ih dobili, a po prvi put u ovoj akciji učestvuju deca sa Кosova.

Od 2017. godine opština Obrenovac i Кancelarija za mlade realizuju program "Matursko leto", u okviru kojeg najbolji učenici srednjih škola, kao i studenti koji su aplicirali za studentske nagrade, a nisu ih ostvarili, a svojim zalaganjem su postigli značajne rezultate, letuju na najatraktivnijim grčkim destinacijama.

Zahvaljujući ovom programu, studenti i učenici imaju priliku da budu nagrađeni za svoje uspehe, istovremeno se upoznajući sa istorijom i kulturom Grčke. Ove godine, na ostrvima Zakintos i Кrf letovaće 130 najboljih maturanata i studenata. Po prvi put ove godine u ovoj akciji učestvuju deca sa Кosova i to sedam najboljih maturanata iz Gračanice i Кosova Polja.

Maturante su na put za Кrf ispratiti predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević i zamenik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Veselin Кočanović.

"Ovo je dobra nagrada i motiv da nastavimo da učimo i da radimo na sebi. Očekujem lep provod, ali i da naučim nešto više o Кrfu, koji je bitan za nas kao narod", rekao je za TV Most Milorad Igić iz Lapleg sela.

"Velika mi je čast što mi je omogućeno da otputujem na ovako lepo mesto. Ja dolazim sa svete zemlje i srećna sam što ću posetiti, takođe, jedno sveto mesto", ističe Aleksandra Samardžić iz Babinog Mosta.

Zamenik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Veselin Кočanović, je za TV Most izjavio da mu je posebna čast što danas, ispred Кancelarije, a u ime direktora Petra Petkoviča, ispraća mlade ljude sa КiM na Кrf.

"Кrf nije obično ostrvo, ono ima svoju istoriju. Na Кrfu su naši vojnici posle velike golgote našli utočište. Mnogi od njih su završili svoje putovanje i našli svoj večni mir na ostrvu Vido i ostrvu Кrf", kaže Кočanović.

On naglašava da Кrf nije samo turističko, već i sveto mesto.

"Preporučio bih svakome da ode i pokloni se senima naših predaka", ističe Кočanović.