Meštani tri sela u opštini Zubin Potok odsečeni od sveta nakon akcije Kosovske policije

Prokopan put u opštini Zubin Potok
Izvor: Facebook

Postavljanjem zemljanih prepreka i iskopavanjem neprohodinih kanala, Kosovska policija je na više mesta na Kosovu blokirala alternativne puteve, zbog, kako tvrde, sprečavanja šveca. Srbi sa Severa Kosova, ovu akciju okarakterisali su kao još jednu provokaciju Prištine.

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srdjan Vulović kazao je za TV Most da će lokalna samouprava učiniti sve što je njenoj moći, kako bi pomogla stanovništvu, koje je ovom akcijom kosovske policije, odsečeno od svoje opštine.

"Bagerima su u jutarnjim časovima prokopali regionalni put Zubin Potok-Rajetiće-Novi Pazar, i na taj način odsekli tri sela, u kojima uglavnom žive staračka domaćinstva, od opštine Zubin Potok. U selima, pored starijih osoba kojima je potrebna lekarska pomoć, ima i dece školskog uzrasta", kazao je Vulović.

Vulović je apelovao na građane Zubinog Potoka da ne preduzimaju nikakve nasilne radnje, i da opštinskom rukovodstvu i političkim predstavnicima Srba sa Kosova daju šansu da ovaj problem reše mirnim putem.

Pripadnici Kosovseke policije raskopali su asfaltirani put i tom prilikom presekli jedan deo vodovdne mreže. Vulović je kazao je da je Opština uputila apel Kosovskoj policiji da pogleda kartu i da se uveri da su tri sela odsečena nakon sprovođenja akcije.

Žitelj jednog od sela Radenko Milenković kazao je da meštani sada ne mogu da stignu do svojih kuća i da su odsečeni od sveta.

"Ovaj put napravljen je iz geopolitičkih razloga, zbog terena nismo mogli da napravimo put direktno do sela, već je on morao da prođe kroz Novi Pazar da bi se vratio do našeg sela. U sve to imaju uvid. Ne zanima nas trgovina, samo želimo normalan život. Ne možemo stići do škole, ni do bolnice. Ako postoji neki alternativni put, neka dodju i predlože nam, mi ćemo prihvatiti. Ako ipak ne postoji, zahtevamo da se ova situacija što pre reši", kazao je Milenković.