Miladinov obišla šestočlanu porodicu u Prilužju: Podrška Srbima da opstanu

Svetlana Miladinov i Milan Kostić sa porodicom Radomirović
Izvor: Kosovo online

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov posetila je danas šestočlanu porodicu Radomirović koja živi u stambenom kompleksu u Prilužju, izgrađenom uz pomoć Kancelarije za KiM. Miladinov je istakla da obilaskom i razgovorom sa porodicama širom Kosova želi da motiviše srpski narod da "opstane i ostane na svom vekovnom ognjištu".

Ona je navela da porodica Radomirović broji šest članova - otac Ljubiša, majka Danijela i četvoro dece.

Najmlađem sinu Urošu, koga je danas imala priliku da upozna, donela je poklone u ime direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu da posetim porodicu Radomirović, to je višečlana porodica otac, majka i četvoro dece. Izuzetno fina porodica. Zadovoljstvo mi je što sam eto i malog Uroša upoznala, doneli smo neke poklone od strane direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, ali nije samo to cilj ove posete. Cilj posete je malo popričati sa ovim narodom i našim prisustvom dati im snagu, motiv i elana da opstanu i ostanu ovde", rekla je Miladinov za Kosovo onlajn.

Kancelarija za KiM, podseća ona, izgradila je zgrade u Prilužju u oštini Vučitrn, gde se nalazi i stan od 40 metara kvadratnih porodice Radomirović. Iako mali, kako ističe, porodici mnogo znači i u njemu žive složno.

Otac Ljubiša zaposlen je u Domu zdravlja za platu od 60.000, dok je majka zaposlena preko Kancelarije za KiM kao geronto domaćica. Međutim, kako ističe Miladinov, porodici će uskoro pomoći i najstariji sin, svršeni zanatlija-varioc, koji će imati primanja u okviru programa Vlade Srbije "Moja prva plata".

"Gledaćemo da se i drugim porodicama koje su u opštini pomognemo da njihovi mladi člnovi nađu posao. To je sve još jedan znak da država Srbija vodi računa o tome da naša deca koja su zavšila školu, a do sada nisu bila zaposlena, mogu da konkurišu za program, 'Moja prva plata', što veoma znači kao dodatno primanje u porodici", poručila je Miladinov.

Miladinov je naglasila da Kancelarija za KiM vodi računa o srpskom narodu i srpskoj deci, ali i o nealbanskom stanovništvu. Istakla je da u ovom delu Kosova ima dosta Roma sa kojima Kancelarija, kako kaže, ima izvrsnu saradnju.

Najavila je da će se danas sastati sa direktorima škola u opštini kako bi razgovarali o daljem unapređenju vaspitno-obrazovnog sistema.

"Tako da ću ja upravo nakon ove posete porodice Radomirović sa predsednikom Privremenog organa imati sastanak sa svim direktorima škola i popričati o tome šta im je još potrebno kako bi se unapredio vaspitno-obrazovni sistem, ali i da se vidi kako je još moguće pomoći da bi naši ljudi imali želje i volje da opstanu na prostoru naše autonomne pokrajne KiM", rekla je Miladinov.

Sa Miladinov porodicu Radomirović posetio je danas i predsednik privremenog organa opštine Vučitrn, Milan Kostić, koji je ocenio da svaki dolazak predstavnika Vlade Srbije i Kancelarije za KiM za ovdašnje stanovništvo znači puno, jer je to poruka da neko brine o njima.

"Porodica Radomirović, hvala Bogu ima od čega da živi, ali živi malo teže nego druge porodice jer ima puno članova. Četvoro dece zahteva puno sredstava jer sve je poskupelo. Mi se trudimo da im maksimalno pomažemo", rekao je Kostić za Kosovo onlajn.

Navodećo da ove godine Kancelarija za KiM završava sa zapošljavanjem po jednog člana porodica bez  primanja, najavio je da će sledeće godine krenuti i sa zapošljavanjem ostalih članova kako se budu otvarala nova radna mesta.

"Pokušaćemo sa našom crkvom, pošto ove zgrade pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj, da pomognemo da porodici Radomirović obezvedimo da spoje bar dva stana da mogu da žive konfornije", naveo je Kostić.

Majka četvoro dece Danijela Radomirović izrazila je zadovoljstvo zbog današnje posete predstavnika Kancelarije za Kim i Privremenog organa.

"Mnogo nam znači ova poseta, hvala što ste došli da nas obiđete. Posao je najbitniji. Hvala", rekla je Radomirović.