Ministarstvo finansija isplatilo skoro pola miliona evra penzija umrlim osobama

Novac
Izvor: Koha ditore

Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova samo prošle godine isplatilo je oko pola miliona evra penzija licima koja su preminula, jer njihova smrt nije na vreme registrovana u matičnim službama, prenosi Koha.

Advokati i predstavnici nevladinih organizacija kažu da bi trebalo digitalizovati sistem registracije između zdravstvenih ustanova i opštinskih matičnih službi kako bi se izbeglo kašnjenje u objavljivanju imena umrlih.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, pak, kažu da ukoliko osoba umre na nekom od odeljenja ove ustanove, Klinika popunjava formulare, koji se dostavljaju i Kosovskoj agenciji za statistiku.

Skender Aslani, zamenik direktora Odeljenja za penzije u Ministarstvu finansija, kaže da ova institucija radi na osnovu podataka Agencije za civilnu registraciju.

"Imamo slučajeve da stranka umre posle 15. u mesecu, ali smo u obavezi da mu sredstva uplatimo dok je živ (početkom meseca). Svakog meseca dobijamo podatke od Agencije za civilnu registraciju", kaže Aslani.

Službenici opštine Glogovac, koje je kontaktirao REL, potvrđuju da ne postoji zajednička baza podataka između zdravstvenih ustanova i opštinskih kancelarija.

Ljumnije Prenaj, načelnica Službe civilnog statusa u ovoj opštini, kaže da Glavni centar porodične medicine u Glogovcu ne prosleđuje elektronski slučajeve smrti Opštinskoj kancelariji za matične knjige.

Prema njenim rečima, umrli se registruju na zahtev članova porodice - fizički u opštini - i "u većini slučajeva kasno".

Prema Zakonu o civilnom statusu, svaki smrtni slučaj koji se dogodi na teritoriji Kosova moraju biti registrovani od strane članova porodice u odgovarajućim opštinama u roku od 30 dana.

Sve smrti koje nastanu u zdravstvenim ustanovama, ali i kod kuće, mora da potvrdi nadležni lekar, koji izdaje umrlicu. Nakon toga, član porodice mora fizički da podnese opštinskim kancelarijama zahtev za registraciju umrlog, zajedno sa potvrdom zdravstvene ustanove kojom se potvrđuje smrt osobe.

Ako takva potvrda ne postoji, onda se upis smrti vrši sa dva svedoka pred sudom, koji su bili prisutni u trenutku smrti lica ili prilikom njegove sahrane.

Ako se smrt ne prijavi u roku, članovi porodice mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 50 do 100 evra.

Mentor Seferi, iz nevladine organizacije Program za građanska prava na Kosovu kaže da je potrebna digitalizacija sistema registracije smrtnih slučajeva.

"Za ovaj proces neophodna je elektronska komunikacija između zdravstvenih ustanova", rekao je on.

Erdon Arifaj, zamenik direktora Odeljenja za civilno stanje kaže da registraciju smrti vrši službenik civilnog statusa u sistemu.

"To je jedinstven sistem. Ti (podaci) se prikupljaju u centralnom registru građana – registru koji mi vodimo. Dakle, za sve slučajeve, kada građanin prijavi smrt (člana porodice), mi imamo informaciju i dostavljamo je nadležnim institucijama", objašnjava on.

Ove podatke svakog meseca koristi Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova, koje je nadležno za penzione fondove, dodao je Arifaj.

Po zakonu, penzioneri moraju svakih šest meseci da se javljaju Službi za penzionere kako bi dokazali da su živi.