Ministarstvo kulture osudilo napade na srpske crkve na Kosovu

 Ministarstvo kulture i informisanja
Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije osudilo je napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu poslednjih dana.

U saopštenju se navodi da su "upadi, obijanje, uništavanje i skrnavljenje Crkve Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca su anticivilizacijski činovi koji pokazuju stepen ugroženosti srpske kulturne baštine".

Kako je navedeno, ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na ekstremizmu i bezumlju, ugrožava se ne samo kulturno nasleđe srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, "već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda".

"Reč je o još jednom u nizu pokušaju da se sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Pozivamo sve međunarodne aktere da osude svaku vrstu ekstremizma i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, kao i kulturno nasleđe od svakog oblika uništavanja, skrnavljenja i ugrožavanja", navodi se u saopštenju.