Mitropolit Joanikije: Ne smemo se odreći Кosova i Metohije kao što se ne odričemo svoje duše i pameti

Mitropolit Joanikije
Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Duboka tajna Кosova i Metohije upečatila se u dušu našeg naroda i ona deluje neprekinuto makar od Кosovske bitke do današnjih dana, govorio je o Kosovu novoizabrani mitropolit cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski, egzarh pećkog trona Joanikije.

"Takva tajna pripada samo narodima koji imaju bogatu prošlost, veliku istoriju i veliku kulturu. To su suštinske stvari za identitet jednog naroda i toga se ne smemo odreći, kao što se ne smemo odreći svoje duše, pameti, pamćenja i svega drugog što predstavlja vrednost i pred Bogom i pred ljudima“, rekao je mitropolit Joanikije za Sputnjiik.

Često je dolazio i uvek se interesovao za narod i svetinje na Kosovu i prenosio priče koje je čuo.

"To je ognjište srpskog naroda na kome se svi grejemo, duhovno ognjište, svetinja, sveta srpska zemlja kao što je govorio patrijarh. Isto tako, kako je to njemu bilo svojstveno, mitropolit Amfilohije koji je često posećivao Кosovo i Metohiju, a posebno Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, ali i ostale svetinje, takođe je nosio Кosovo i Metohiju u svom srcu. Meni reče jedan sveštenik koji je bio sa mitropolitom Amfilohijem ’99. godine posle bombardovanja, kada je sakupljao i sahranjivao leševe po Кosovu i Metohiji posle šiptarskog pogroma, da je tada video da je mitropolit od Crne Gore još više voleo Кosovo i Metohiju“, pričao je mitropolit Joanikije.

Nemanja
30. Maj 2021.
Aksios!!!
G
30. Maj 2021.
Dostojan!