Mitropolit Joanikije: Skup je zadržao verski karakter, iza nereda stoji Milo Đukanović

Mitropolit Joanikije
Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas za Tanjug, da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja na Cetinju, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina, dodajući da iza svih neprijatnosti i nereda stoji predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

"Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra", rekao je mitropolit.

Ispričao je da je Vlada Crne Gore njemu i patrijarhu SPC Porfiriju, posle dužeg savetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbedila helikopter da odu na Cetinje.

"Bezbedno smo došli na Cetinje", rekao je mitropolit i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom, ali da je došao na svoje Bogom određeno mesto, koje pripada mitropolitima već osam vekova.

Prema njegovim rečima, iza svih opstrukcija i nereda stajao je crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji se, kako kaže, podižući tenzije, trudio da skupu da politički karakter.

"Mi smo se trudili da skup zadrži verski karakter. I, skup je zadržao verski karakter", rekao je mitropolit.

On je kazao da Mitropoliju sada, posle ovih burnih događaja, čekaju novi događaji i podsetio da je za episkopa hirotonisan na Cetinju pre 22 godine od strane patrijarha Pavla, uz prisustvo tada 12 arhijereja i to u vreme NATO bombardovanja, 3. juna.

"A, evo sada to je bilo ustoličenje za mitropolita, jedan čin koji je davno ustrojen i ustanovljen, ali ovde u Crnoj Gori je sve pomalo posebno, pa je i ovo moje ustoličenje bilo drugačije nego što to obično biva", rekao je mitropolit.

Nismo pomišljali o otkazivanju

Na pitanje da li se razmišljalo o pomeranju termina ili otkazivanja ustoličenja, on je kazao o tome nije bilo reči nijednog trenutka i da je patrijarh Porfirije i došao da obavi taj sveti čin.

"Stalno smo razmišljali o načinu kako ćemo ovo da izvedemo i nijednog momenta nismo pomislili da se nešto otkazuje, jedino ako bi se dogodile tolike neprilike da je nemoguće fizički doći. I nama je Vlada Crne Gore, posle dužeg savetovanja da se ne dogodi neko zlo, obezbedila helikopter i mi smo bezbedno došli na Cetinje. Bilo je to malo neprijatno, da idemo vojnim helikopterom, ali to je helikopter naše države Crne Gore i pripada narodu i ja sam došao na svoje Bogom određeno mesto koje pripada mitropolitima crnogorsko - primorskim već osam vekova".

Zna se ko je odgovoran, Milo Đukanović stoji iza nereda

Joanikije ističe da se zna ko stoji iza svih tih neprijatnosti koje su imali i da se zna ko je odgovoran.

Na direktno pitanje ko, mitropolit je odgovorio da je lično iza svih tih opstukcija i nereda stajao Milo Ðukanović koji se sve vreme trudio, podižući tenzije i preteći, da skupu da politički karater.

"A, mi se trudili da ovaj svečani i crkveni skup bude on što i jeste - verskog karaktera, da zadrži verski karakter. Ne samo što je zadržao verski karakter već se pojavila sila naše vere i kroz sva iskušenja oko 40 arhijereje iz naše iz drugih pravoslavnih crkva bilo je jednodušno, moleći se u Podgorici u Hramu".

Kako je rekao, obe službe su se duhovno sjedinile - liturgija na kojoj su bili drugi episkopi i ustoličenje na Cetinju gde su došli vladika kruševacki i patriharh Porfirije da bi ga ustoličili.

Dodao je da je narod, kada je čuo da je završeno ustoličenje na Cetinju, to doživeo kao vaskrsenje vere i novi Vaksrs u Crnoj Gori.

Na pitanje kakvi su bili signali iz državne vlasti i aktuelne vlade, pošto su se pojavile informacije da deo policije nije bio za ustoličenje na Cetinju uzimajući u obzir bezbednosnu situaciju, što se pre svega odnosi na direktora Uprave policije Zorana Brđanina, Joanikije je rekao da je tačno da su te informacije stizale do njih, Crkve, mnogo ranije.

"Tražilo se od nas da pravimo ustupke da ne dođe do incidenata pred Cetinjskim manastirom i mi smo zaista učinili sve što smo mogli da učinimo i umesto velikog crkvenog narodnog sabora pred manastirom mi smo prihvatili da se sve dogodi u zidinama manastira u maloj mitrooplitskoj crkvi gde može osim sveštenstva da stane mali broj ljudi", naveo je on.

Mitropolit je naglasio da je Crkva napravila maksimalne ustupke i da nije bilo lako da donesu odluku, a na pitanje ko je te ustupke tražio, odgovorio da su to tražili ljudi iz policije.
 

Vrlo brzo će doći do potpisivanja Temeljnog ugovora

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

"To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obe strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rešenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo", rekao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o mestu gde će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gde god se odluči da se ugovor potpiše.

Ja
07. Septembar 2021.
To nije milo imao pravo zgaziti vase pravo i vasu vjeru sto nije trebao da radi to nije ljudski srusiti pravo naroda u svojoj vjeri!!!