Mitropolit Joanikije: Zakon o slobodi veroispovesti i Temeljni ugovor su važni koraci, ali su zasad mrtvo slovo na papiru

Mitropolit Joanikije
Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije poručio je da donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i potpisivanje Temeljnog ugovora između crkve i države veoma važni koraci, prenosi RTV.

"To su važna dostignuća, ali, naravno, nisu sve. To sada izgleda kao da su mrtva slova na papiru. Mnogo od onoga što je tamo upisano i utvrđeno na najvećoj instanci se ne poštuje. I otprilike da ćemo morati još dugo vremena da se borimo za svoja verska prava. Naravno, sve ono što tražimo za nas, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ta ista prava zastupamo i za sve ostale tradicionalne crkve i verske zajednice", naveo je Joanikije.

Mitropolit je na Naučnom skupu "Savremeno državno-crkveno pravo" u Budvi naglasio da se, koliko je god prava i pravde, ugovora i rezolucija, sve manje poštuju ti pravni akti i da se vrlo često krše.

"Krše se od onih koji bi trebalo najviše da promovišu pravo. Takva je situacija, nije nam to ništa nepoznato", kazao je mitropolit Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Naučni skup je ocenio izuzetno važnim događajem i nazvao ga "velikom duhovnom gozbom". Trodnevni naučni skup u Budvi počeo je juče.