MSP: Uskoro će biti rešen problem sa izdavanjem ličnih dokumenata

kosovska lična karta
Izvor: Reporteri.net

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je da je poslednjih dana bilo opterećenja u aplikacionom sistemu za izdavanje ličnih dokumenata, ali da su preduzete sve radnje kako bi se, u što kraćem roku, rešio taj problem, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju, MSP je u kontinuiranoj komunikaciji sa nadležnima u Sektoru za izdavanje ličnih karti i pasoša pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Kancelarija generalnog sekretara MSP razvila je intenzivnu komunikaciju kako bi se što pre rešio ovaj problem, tako da naši građani mogu nesmetano da podignu svoja dokumenta. Iz MUP Kosova su nas uverili da će kvar na informacionoj mreži biti ukljinen u što kraćem roku", navodi se u saopštenju.

Još jedan problem sa izdavanjem dokumenata predstavlja i nedostatak potrebnog materijala, jer je za samo nekoliko dana izdato oko 60 hiljada ličnih dokumenata, što je takođe izazavalo preopterećenje sistema.

Inače, nedostatak materijala za izradu ličnih karata i pasoša je tokom ove godine bio čest problem sa kojim su se suočavali u Ministarstvu unutrašnjih poslova, piše Reporteri.

Od avgusta meseca, pa sve do početka decembra, građani Kosova zbog toga nisu mogli da dobiju nove lične karte i pasoše.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova neažurnost oko nabavke materijala objasnili su okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, koja je otežala da se nabavka završi na vreme.

Inače, dok materijal nije nabavljen u decembru, ova dokumenta su mogli da dobiju samo oni građani koji su platili 50 evra za izradu lične karte, odnosno 100 evra za izradu pasoša po takozvanoj brzoj proceduri.

Od avgusta do decembra u budžet Kosova na ime tih brzih procedura slilo se oko million i po evra, navodi Reporteri.