Kosovska policija posle skoro četiri meseca nabavila materijal za izradu ličnih karti i pasoša

kosovski pasoš
Izvor: lajmi.net

Posle skoro četiri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbedilo je neophodni materijal za izradu ličnih karti i pasoša, čime je opet omogućena izrada ovih dokumenata, prenosi Ljajmi.

Od avgusta meseca građani Kosova nisu mogli da izrade nove lične karte i pasoše, zbog nedostatka materijala za iste, ali kako je potvrdila portparolka kosovskog MUP Roksana Kari, sav potreban materijal je nabavljen.

“Snabdeveni smo materijalom i ima ga u izobilju. Svi koji su se do sada prijavili, moći će da dobiju ličnu kartu ili pasoš u roku od dve nedelje “, objasnila je Kari.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova neažurnost oko nabavke materijala objasnili su okolnostima oko situacije sa pandemijom koronavirusa, koja je otežala da se nabavka završi na vreme.

Na tenderu za snabdevanje materijalom za lične karte i pasoše za period 2020.-2021.godina pobedila je ista nemačka kompanija „Veridos“ koja već nekoliko godina vrši nabavku materijala za policiju.

Inače, dok materijal nije nabavljen, ova dokumenta su mogli da dobiju samo oni građani koji su platili 50 evra za izradu lične karte, odnosno 100 evra za izradu pasoša po takozvanoj brzoj proceduri.

Od avgusta do decembra u budžet Kosova na ime tih brzih procedura slilo se oko million i po evra.