Na Akademiji u Leposaviću predstavljen projekat o značaju digitalizacije energetskog sektora

Na Akademiji u Leposaviću prezentovan projekat o važnosti digitalizacije energetskog sektora
Izvor: Kosovo Online

Akademija strukovnih studija kosovsko-metohijska, odsek Zvečan, danas je u Leposaviću predstavila projekat "NEST4WB" koji govori o značaju digitalizacije energetskog sektora u Evropi. Projekat je prijavljen na konkurs Evropske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu.

Ovo je prvi put u istoriji Akademije da je dobila da rukovodi jednim ovako složenim konzorcijumom koji se sastoji od 14 partnera iz osam zemalja.

Šef katedre za informacione i komunikacije tehnologije na Akademiji Bojan Prlinčević kazao je da je cilj projekta modernizacija studijskih programa visokog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana..

"Evropska unija želi da ovaj region napreduje i u skladu sa regulativama koje su donosili predhodnih godina. U poslednjoj regulativi iz 2022. insistiraju da se vrši digitalizacija energetskog sektora u celoj Evropi. Mi smo napisali predlog, uz pomoć kolega i partnera, i cilj nam je da uvedemo nove kompetencije u energetskom sektoru. Nismo svi iz oblasti energetike, ali baš zato ćemo na kraju imati jednu sinergiju, tako da će naši studenti moći direktno da se uključe privredu sa kompetencijama koje su bitne za region i za građane, posebno sada kada se forsira Otvroeni Balkan", kazao je Prlinčević.

Redovni profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koordinator projekta Slobodan Lubura, prvi put je na Kosovu i veliko mu je zadovoljstvo jer će ovaj projekat doneti mnoge benefite.

"Tehnički fakultet u Istočnom Sarajevu dinamično menja nastavne planove i programe, jedan od osnovnih ciljeva inplementacija novog inovativnog i nastavnog programa iz oblasti elektroenergetike. Sva ta dešavanja u elektroenergetici se menjaju svake godine i mi ćemo pored opreme koja će nam u vrednosti oko 30.000 eura, opremićemo pored jedne laboratorije za obnovljive izvor energije i povezivanja elektroenergetskih pretvarača, uspostavićemo još jednu novu laboratoriju koja će se baviti novim trendovima u elektroenergetskim sistemima", kazao je Lubura.

Vanredni profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Rene Prenc, partner na projektu, kaže da će učestvovati na konsultacijama prema izradi kurikuluma Zapadnog Balkana.

"Drago nam je da smo pozvani. Uveli smo 'Bolonjski proces' pre više od 15-ak godina, tako da možemo pružiti istkustva kolegama. Ono što je posebno zanimljivo da smo svi iz tih tehničkih struka i možemo preciznije dati savete i ne samo kroz pravni okvir nego i kroz ceo kurikulum predmeta do implementacije laboratorije. Biće sve više nego dobro", kazao je Prenc.

Predsednik Akademije strukovnih studija kosovsko-metohijske profesor dr Milan Mišić rekao je da je kroz različite projekte, ta institucija sada vidljivija na prostoru akademske zajednice Zapadne Evrope.

"Projekat je vrlo značajan zato što je Akademija strukovnih studija kosovsko metohijska sada vidljiva ne samo na prostoru Zapadnog Balkana nego na prostoru akademske zajednice čitave Zapadne Evrope. Na taj način mi kroz dva projekta promovišem zelenu energiju, elektro mobilnost, a kroz dva projekta uspešnu digitalizaciju. Naši studenti i profesori će Kroz ove projekte moći da dobiju nova znanja, njihova mobilnost će biti veća, mogu da predaju na našim partnerski Univerzitetma, naši studenti mogu da putuju da vide Zapadnu Evropu i da se upoznaju sa kolegama naših partnerski univerziteta", kazao je Mišić.