Srbija obezbedila sigurno snabdevanje energijom, investitorima potrebna i brža digitalizacija

Ekonomija region povezivanje Kosovo online
Izvor: Kosovo Online

U trci za nove investitore prednost će imati države koje će moći da obezbede dovoljno stručnih kadrova, digitalizuju više procedura radi lakšeg poslovanja, ali i one koje uspeju da osiguraju više opcija u lancu snabdevanja osnovnim proizvodnim sirovinama radi smanjenja poslovnih rizika, glavni su zaključci skupa "Strateški ekonomski dijalog“ koji je organizovala Mreža poslovnog razvoja jugoistočne Evrope (SEEBDN) iz Beča.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je glavni zadatak Komore da pomogne kompanijama da se usled energetske krize koja pogađa svet i rastuće inflacije snabdevaju najbolje i najjeftinije moguće.

"Kada je počeo rat Rusija-Ukrajina, Srbija nije imala inflatorne pritiske, a danas imamo uvezenu inflaciju upravo zbog gasa i nafte. Uprkos tome, BDP u Srbiji raste, udvostručen je u poslednjih 10 godina“, rekao je Vučurević na skupu u Savudriji.

Govoreći o gasu kao osnovnoj sirovini o kojoj kompanije razmišljaju kada odlučuju u koju zemlju će premestiti proizvodnju, on je ukazao da velike količine gasa iz Rusije prolaze kroz EU, a Srbija je u sredini.

"Srbija je mnogo uradila da osigura snabdevanje energijom, a mnogo radimo i na diversifikaciji preko Azerbejdžana, Bugarske, Grčke. U ovom momentu koristimo ruski gas, ali i zapadne kompanije, na primer nemačke koje posluju u Srbiji i tu zapošljavaju oko 100.000 ljudi koriste taj jeftiniji gas“, rekao je Vučurević.

On se osvrnuo i na sve zahtevniju regulativu u svim zemljama, uključujući i Srbiju u kontekstu klimatskih promena i neophodnosti uvođenja ekološkog aspekta u poslovanje.

"Srbija je na evropskom putu i ima odgovoran pristup ka zelenoj energiji. Zadatak komore je da privreda prođe kroz zelenu tranziciju što uspešnije i uz što manje troškova. Posebno smo orijentisani na mala i srednja preduzeća, jer su velike kompanije nezavisno pripremile strategiju prilagođavanja“, rekao je Vučurević.

Na panelu posvećenom digitalizaciji kao meri za poboljšanje uslova poslovanja privrede, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je NALED ponosan na rešenja koja je, u saradnji sa Vladom Srbije, uspeo da implementira.

Kao dobar primer navela je sistem elektronskih dozvola, čiju primenu u Srbiji je NALED pomogao još 2016. godine.

Viša savetnica u međunarodnoj kompaniji "Teneo" Natali De Gol navela je da je često problem kompanija kada biraju investicionu destinaciju i manjak obučenih radnika.

Govoreći o problemu održivosti, menadžerka kompanije “Intramural Austria at B. Braun Austria” Dorotea Gros govorila je o značaju reosiguranja i proceni rizika, kao i da se kompanije često odlučuju za više troškove, ako to znači bolji kvalitet.

Na ovogodišnjem skupu organizacije SEEBDN učestvovali su i nekadašnji premijer Belgije Iv Letern, kao i nekadašnji predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, koji su govorili o širenju EU na Zapadni Balkan.