Na Kosovu završeno polaganje maturskog ispita, uočene manje nepravilnosti

Kosovo
Izvor: RSE

Na Kosovu je danas 26.669 maturanata polagalo maturski ispit, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Maturski ispit organizovan je u 184 ispitna centra, u 30 opština, a za nadgledanje tog procesa je u svakom centru bilo angažovano 2.568 administratora, 570 komesara, 570 nadzornika i tri nastavnika.

Kako se navodi, komisija za maturski ispit ocenila je taj proces uspešnim.

"Pored nekih malih nepravilnosti, proces testiranja je prošao dobro", rekao je Gzim Beriša iz kosovskog Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije.

Zbog situacije koju je stvorila pandemija kovid-19, maturski test je organizovan uz poštovanje mera zaštita koje su preporučile zdravstvene ustanove, gde je u svakom razredu maksimalni broj učenika bio 12.

Na maturskom ispitu, uprkos strogim merama koje je preduzelo kosovsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, učenici su uspeli da prepisuju jedni od drugih, koriste mobilne telefone, a test je bio objavljen na društvenim mrežama, navodi Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnici Ministarstva su saopštili da su neki testovi, objavljeni na društvenim mrežama lažni, ali da su neki od trenutnih testova, prema njihovim navodima, objavljeni sat vremena nakon završetka ispita i van školskih ustanova.

Studenti koji završe 12. razred visokog obrazovanja polažu maturski ispit svake godine. Uspešan završetak tog testa omogućava prijavu za univerzitetske studije.