Na Saboru SPC o zahtevu Prištine oko statusa srpskih manastira

Episkopi, okupljeni u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru
Izvor: Shutterstock

U Hramu Svetog Save na Vračaru sutra će početi dvodnevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora patrijarha Porfirija, februara ove godine, prenosi Tanjug.

Stanje na Kosovu i bezbednost srpskog stanovništva, stalna je tema Sabora SPC, a sutrašnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na Kosovu, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije "u opasnosti".

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti i izbor mitropolita zagrabačko-lljubljanskog, episkopa crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Zasedanje Sveto arhijerejskog Sabora počenje svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije sa arhijerima.