Nada Milić: Moje srce je danas prepolovljeno, zahvaljujem svima

Majka braća Milić
Izvor: Kosovo Online

Na današnjem otvaranju Trga i spomenika koji simbolizuje tri kosovska božura u čast tragično nastradale braće Milić, njihova majka Nada, istakla je da joj je danas srce prepolovljeno, kako je rekla, pola je tužno, a pola veselo, kad vidi okupljeni narod koji je ispoštovao njene sinove.

"Ne znam šta u ovom trenutku da kažem. Moje srce je sada prepolovljeno, pola je tužno a pola je veselo kad vidim ovaj narod koji je ispoštovao moju decu. Zahvaljujem građanima Mitrovice koji su se skupili u ovolikom broju i odali poštu mojim sinovima", rekla majka poginule braće Nada Milić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić u svom govoru istakao je da svako ko poznaje porodicu Milić mora da veruje u sudbinu.

"Iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, godine u godinu pokušavamo da izvučemo zaključke u vremenu u kojem živimo. Svako ko poznaje porodicu Milić mora da veruje u sudbinu.Ne postoji drugi način da se objasni tragična pogibija Srđana, Bobana i smrt najstarijeg Gorana.

Kako je dodao, Kosovo je prava sudbina srpskog naroda, sudbina nad sudbinama.

"Na kosovskoj legendi zasnivala su se slobodarstvom mnoga pokoljenja, upravo ta legenda govori da na Kosovu ima cveće koje plače, ali ima i trava u kojoj narod vidi krv, i zato je skulptura Tri božura zamišljena kao simbolizacija žrtve za domovinu i bratsku ljubav a božur je uvek za Srbe više od cveta".

Prema njegovim rečima, kada su vetrovi sa Zapada doneli seme razdora, naši ljudi, naši vojnici, naša mladost znali su šta treba i gde treba.

"Branili su svoju zemlju, branili su KiM boreći se protiv novog svetskog poretka "modernog zla". Savremenoj ratnoj mašineriji smo znali da se suprotstavimo srcem, čašću i znanjem. Retkost je biti mlad, imati sadržajan i biti učesnik u mnogim prelomnim trenucima i ući u istoriju. Ovo danas je osim sećanje na naše junake i neustrašive borce, braću Milić sećanje na jedno ukleto vreme uz obećanje da se ne sme ponoviti".

Kako je dodao Spirić, nećemo dozvoliti da iko u buduća vremena ugasi životnu radost i nadanje jedne porodice.

"Ono što se nije promenilo i što ne možemo da menjamo jeste da je Kosovo danas srpska "rak rana" utkano u bićima našeg naroda, ono je bilo i temelj i kolevka vere i kulture, gruda srpske duhovnosti i zato i zbog toga borićemo se da ostanemo svoj na svome. Želimo samo naše, ne želimo ništa tuđe i ne želimo da se menjamo, niti druge da menjamo. Nismo narod noji živi na tome ali osetili smo puno toga i sa ovog mesta, sa Trga Braće Milić poručujem da dok ijednog srbina ima u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Spirić-

Spirić je poručio da će živeti naši heroji, Srđan, Boban i Goran u našim pričama koje će pričati neke nove generacije vojnika i svima drugima.