Nagavci: Nećemo tolerisati nijedan slučaj zlostavljanja dece u obrazovnim ustanovama

Arberie Nagavci.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Kosovska ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci poručila je danas da se zlostavljanje dece neće tolerisati u obrazovnim institucijama na Kosovu.

Nagavci je naglasila da je jedan od prioriteta ovog ministarstva prevencija nasilja nad decom u školama i dodala da se uveliko radi u tom pravcu.

„Što se tiče pitanja etičkog kodeksa, postoje slučajevi koje smo tretirali kao pojedinačne slučajeve, a odnose se na slučajeve uznemiravanja ili nasilja koja se dogodila nad decom i to je jedan od naših prioriteta, neće se tolerisati nijedan slučaj kada neko zlostavlja decu u našim obrazovnim ustanovama. Radiće se u tom pravcu, iako zakonska regulativa nije da nije definisana u ovoj oblasti, ali je više puta bilo kašnjenja u njenoj implementaciji ili prikrivanja slučajeva koji su do momenta kada su ih objavila razna umešana lica, u školama se pokušavalo držati u tajnosti“, rekla je Nagavci.

Ona je govorila na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji gde je između ostalog saopštila da je stopa napuštanja obaveznog obrazovanja manja od jedan odsto za period 2020-2021.

Ona je rekla da su za učenike nealbanskih zajednica pripremili nastavne planove i programe na albanskom jeziku za peti, osmi, deveti i 12. razred.

„Kao što smo definisali našim programom upravljanja za naredne četiri godine, biće obavljeno zapošljavanje najmanje 100 asistenata i završiću mandat sa najmanje 500 asistenata dece sa posebnim potrebama u našim školama i drugim ustanovama, uključujući i one predškolske. Osim toga, obučeni pedagoški timovi za ocenjivanje dece sa ograničenim sposobnostima, ima ukupno 150 članova koji su već obučeni i koji će raditi na ocenjivanju dece prema zahtevima vaspitno-obrazovnih institucija“, rekla je Nagavci.