Nagrada "Zlatni Jovan Dučić" za pevačku grupu "Mladost" iz Gotovuše

Pevačka grupa Mladost iz Gotovuše
Izvor: Kosovo Online

Pevačka grupa “Mladost” iz Gotovuše u opštini Štrpce na Desetom međunarodnom festivalu veterana folklora, izvođačkih ansambala, pevačkih grupa i solista, održanom u Trebinju, osvojila je prvu nagradu - statuu „Zlatnog Jovana Dučića“ u kategoriji muških pevačkih grupa.

Festival pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“ okupio je 25 kulturno-umetničkih društava sa više od 2.000 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Poljske, Bugarske i počeo je svečanim defileom učesnika i velikim zajedničkim kolom.

Muška pevačka grupa „Mladost“ iz Gotovuše predstavila se tradicionalnom pesmom iz Sirinićke župe „Stojanke, džanum, dušmanke“.

Dragan Stojanović jedan od članova pevačke grupe kaže da zbog velike želje za pevanjem i očuvanjem tradicije svoga kraja, put od 10 sati do Trebinja im nije predstavljao problem.

„Prošle nedelje smo bili gosti KUD „Jovan Dučić“ u Trebinju, unazad desetak godina mi smo redovni gosti i hvala im na pozivu. Mogu da kažem da je konkurencija bila jaka, bilo je preko 25 kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala, pevačkih grupa i solista. Ta manifestacija traje dva dana, prvi dan, odnosno veče je revijalni deo gde smo nastupali sa pesmom „Todo, ćero“, a sutradan je bio takmičarski deo i učestvovali smo sa našom starom  pesmom „Stojanke, džanum, dušmanke“, ističe Stojanović.

Mogu se pohvaliti mnogobrojnim učestvovanjim na raznim festivalima, o tome govore diplome, zahvalnice, priznanja ali i medalje.

Slaviša Dobrosavljević takođe dugogodišnji član pevačke grupe kaže da pored svega dosada osvojenog nekako im je najdraži ključ koji označava titulu čuvara srpske narodne baštine za najbolje pevačko društvo koji su osvojili u finalu u emisiji „Šljivik“ 2012 godine, Zlatna plaketa osvojena u Zubinom Potoku 2020. godine, i Zlatna statua „Jovan Dučić“ osvojena sada u Trebinju.

U svom repertoaru imaju oko 20 pesama koje su karakteristične za Sirinićku župu i mesto u kome žive, kaže član pevačke grupe Tihomir Stevanović.

„KUD Mladost je osnovano davne 1979. godine, bila je folklorna grupa i pevačka grupa. Međutim, zbog situacije 2000. godine bio je prekid, nismo bili u mogućnosti da budemo na sceni, i od 2006 godine je ponovo obnovljeno i od tada muška pevačka grupa koja broji 6 članova redovno učestvuje na sve međunarodne festivale na koje nas pozovu“ kaže Stevanović.

Muška pevačka grupa „Mladost“ iz Gotovuše trenutno broji šest članova, a osnovana je ciljem očuvanja tradicionalne narodne pesme koje su karakteristične za Sirinićku župu i koje se vekovima prenose sa starijih na mlađe generacije.