Štrpce: Završni koncert crkvenog hora "Car Dušan"

Crkveni hor Car Dušan Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Već sedmu godinu zaredom Crkveni hor "Car Dušan" je pred punom salom doma kulture "Sveti Sava" u Štrpcu, održao završni koncert.

Tradicionalno, Crkveni hor iz Štrpca svake godine na tom koncertu predstavlja publici svoj rad, trud i dostignuća koja su imali tokom cele godine.

Horovođa Aleksandra Spasić ističe da može da se pohvali da im je godina bila veoma uspešna.

"Mi smo od početka bili crkveni hor, međutim, poslednje tri godine radimo i funkcionišemo ovde u prostorijama Doma kulture tako da smo više i gradski hor jer pokrivamo i sve ostale muzičke žanrove, negujemo izvornu pesmu, kosovsku pesmu, negujemo dečje pesme i te neke zabavne pesme koje su primerene njihovom uzrastu, odnosno primerene su deci", kazala je Spasić.

Dodaje da su tu sedmu godinu zaredom i da uvek imaju završni koncert kojim sumiraju sav trud i rad koji su uložili u toku godine na svim koncertima i nastupima.

"I ovde smo predstavili celogodišnji rad sa mlađim i starijim sastavom", istakla je Spasić.

Jedan od mlađih članova hora Milivoje Ilić, predstavio se publici sa pesmom “Navali se Šar-planina”.

"Ja sam član ovog hora već 5 godina i meni je jako drago što učestvujem jer to me puno usrećuje. Ja jako volim da pevam i ja uvek pevam, to je moj hobi trenutno, i kada porastem želeo bih da postanem neki poznati pevač", rekao je Ilić.

Viktorija Milosavljević je član hora više od 5 godina i kaže da će joj ovaj koncert ostati zauvek u sećanju.

"Danas sam se predstavila sa pesmom 'Pera', a na hor idem već pet i po godina", ispričala je Milosavljević.

Anđela Dogandžić je u horu od početka njegovog osnivanja i to je bilo predsudno da upiše muzičku školu, kako bi nastavila da usavršava svoje pevanje.

"Jako mi je drago što sam učestvovala u ovom koncertu, predstavila sam se pesmom 'Marijo, deli, bela kumrijo' i 'Košava' i već sutra idem u Beograd na donatorsko veče, gde nastupamo sa Karađorđevićima i Matijom Bećkovićem. Sad sam se već upisala u Gračanici u Muzičku školu, kako bi usavršavala svoj glas i učila klavir", kazala je Dogandžić.

Publika nije krila oduševljenje, svaku pesmu su ispratili gromoglasnim aplauzom i istakli da su uživali u koncertu.

Crkveni hor "Car Dušan" iz Štrpca osnovan je 2016 godine. Trenutno broji oko 25 članova koji su podeljeni u dve starosne grupe.

Prvu grupu čine članovi od 6 do 10 godina, a drugu od 10 godina pa naviše.