Najviše osumnjičenih za korupciju u Ministarstvu zdravlja, slučajevi uglavnom zastarevaju

Zdravstvo na Kosovu
Izvor: Reporteri.net

Službenici Ministarstva zdravlja, tokom proteklih godina, često su bili pod istragom zbog korupcije, ali zbog zastarevanja niko nije osuđen već samo suspendovan sa posla. Na posao se već vratilo devet službenika protiv kojih su vođeni sudski procesi, prenosi Koha.

U poslednjoj deceniji, zbog optužbi za korupciju, otpušteno je 13 funkcionera, ne uključujući dva sekretara i bivšeg ministra od kojih je jedan deo već dobio pravnu bitku, ne zato jer je oslobođen optužbi, već jer  je slučaj zastareo.

Sud je krajem decembra odbacio optužbe protiv četvorice bivših službenika Ministarstva zdravlja koji su bili pod istragom od 2012. godine i od tada su optuženi za krivična dela u vezi sa korupcijom ali 10 godina kasnije razlog za njihovo oslobađanje je zastarelost slučaja.

Odmah nakon ove odluke, službenici su počeli da se vraćaju na posao uz obrazloženje da su sada nevini.

Hajrulah Fejza, koji se više od jedne decenije suočava sa optužbama za korupciju, vratio se na poziciju šefa Odeljenja za kvalitet zdravstvenih usluga u Ministarstvu zdravlja. 

"Obaveštavam vas da sam nakon 10 godina suočavanja sa pravdom, odlukom od 28.12.2021. godine konačno oslobođen svih optužbi koje mi se stavljaju na teret. S obzirom da nisam proglašen krivim ni po jednoj tački optužbe, molim da mi omogućite povratak na posao, na gore navedeno radno mesto“, naveo je on u zahtevu koji je odobren.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da se vratilo na posao već devet službenika, protiv kojih su se vodili sudski procesi.