Najzastupljeniji oblici korupcije, sukob interesa i primanje mita

korupcija
Izvor: Politika

Prema istraživanju o percepciji korupcije, koje su sproveli američka Privredna komora i Program privredne pravde američke Agencija za međunarodni razvoj (USAID), samo 22 odsto preduzeća prijavilo je slučajeve korupcije.

Prema ovom istraživanju 42 odsto preduzeća smatra da je korupcija u odnosu na pre pet godina povećana, a u odnosu na prošlogodišnje istraživanje udvostručena, javlja KTV. Najzastupljeniji oblici korupcije su neprijavljivanje sukoba interesa i primanje mita.

Zvaničnici USAID-a kažu da je glavni cilj programa smanjenje mogućnosti za korupciju i poboljšanje percepcije korupcije među preduzećima i građanima.

„Aktivnost komercijalne pravde ima za cilj da smanji mogućnost za korupciju i poboljša percepciju preduzeća i građana o korupciji. Poboljšanjem rešavanja privrednih sporova unutar i van sudova, sprovođenjem presuda i izgradnjom svesti javnosti, uspostavlja se takvo Kosovo gde ima mesta za vladavinu prava", rekao je šef Programa privredne pravde Kris Tompson. 

Nivo stvarne korupcije je i dalje visok i zabrinjavajući. Istraživanje je takođe pokazalo da 72 odsto anketiranih preduzeća smatra korupciju problemom koji zahteva hitno postupanje, od čega 47 odsto doživljava kao sistematično, a 33 odsto preduzeća korupciju smatra sporadičnim problemom.

Dve trećine učesnika ankete kaže da slaba vladavina prava podstiče korupciju.

Strah od odmazde, nedostatak poverenja u pravosudni sistem i nedostatak konkretnih rezultata borbe protiv korupcije, neki su od razloga zbog kojih privatna preduzeća ne prijavljuju slučajeve korupcije.