Nikolčević: Skijaški centar Brezovica je 100 odsto srpsko preduzeće

Brezovica
Izvor: Kosovo Online

Priština je očigledno smislila novi način da preotme „Brezovicu“, skijaški centar na Šar planini, a plan im je da pod firmom „Vašingtonskog sporazuma“ stave šapu na ovu planinsku lepoticu, ali to deluje kao uzaludan naum na kome će da „proklizaju“ pošto Brezovica stoprocentno pripada Srbiji, prenosi Sputnjik.

„Izjava kosovskog premijera Avdulaha Hotija da namerava da uloži 600.000 evra u Skijaški centar Brezovica, od novca koje će dobiti kroz vašingtonski sporazum, čisto je predizbornog karaktera. Jer, to je 100 odsto srpsko preduzeće“, komentariše za Sputnjik Slađan Nikolčević, savetnik direktora Ski-centra Brezovica.

Nikolčević podseća da je centar na šarplaninskoj Brezovici u vlasništvu „Ineks intereksporta“ i Skijališta Srbije kao i da je reč o društvu sa ograničenom odgovornošću.

„Pre svega, suma koju Hoti pominje je smešna za ovakav objekat gde samo jedna žičara košta od pet do deset milona evra! Drugo, mi funkiconišemo bez ikakvog kontakta sa Prištinom, iako je Unmik admnistracija, koja je bila zadužena za srpsku imovinu posle proglašenja nezavisnosti Кosova, sve prebacila na kosovske institucije,“ podseća sagovornik Sputnjika.

On kaže da su, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN, mnoge društvene srpske firme prešle u albanske ruke, ali je uveren da se to neće desiti sa Brezovicom.

„Mi kontrolišemo i hotele i žičare i sve ostalo kao društvo sa ograničenom odgovornošću,“ kaže Nikolčević.

Ovo nije prvi put, dodaje on, da Priština pokušava da otme Brezovicu i uveren je da ovo nema nikave veze sa sporazumom koji je postignut u Vašingtonu. Jer, kako kaže, u njemu se Brezovica nigde ne pominje.

"Hoti se pozvao na 16. tačku Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u kojoj se Brezovica eksplicitno ne pominje. Ali, on je po slobodnom tumačenju u sporazum podveo i Ski centar. Pod tom tačkom se inače predviđa saradnja dveju strana sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i Uvozno-izvoznom bankom SAD,“ objašnjava Nikolčević.

Inače, sam Ski-centar „Brezovica“ je 2008. godine vredeo oko 20 miliona evra. Priština je tada planirala da sve sruši i da gradi po svome, što je uspelo da se spreči.

„Ski-centar je u srpskom vlasništvu, gde Skijališta Srbije imaju 20 odsto kapitala, a „Ineks intereksport“ 80 odsto kapitala. S tim što, po ugovoru koji je potpisan, Skijališta Srbije imaju 51 odsto upravljanja, a „Ineks“ 49 odsto“, navodi Nikolčević.

Ministarska grupa kosovske vlade pokrenula je još 2010. godine privatizaciju „Brezovice“i raspisala tender preko američke firme „Dilojt“. Na njega su se javile četiri firme, među kojima i „MК grupa“ iz Srbije.

I 2015. godine francusko-andorska korporacija ponudila je opštini Štrpce 400 miliona evra za koncesiju nad zemljištem gde se sada nalazi Ski-centar „Brezovica“. Prema master planu koji je ponuđen, ono je trebalo da ima više od 100 kilometara staza, 35 staza u prvoj fazi i 25 u drugoj, blizu 20 ski-liftova i ostalu infrastrukturu potrebnu za moderan turizam.

Prema važećim zakonima na Кosovu, mogućnost da spreči privatizaciju imala je opština Štrpce i to je i učinila u prethodnim slučajevima.

Ali, Skupština Кosova prošle nedelje je uvrstila u razmatranje novi zakon kojim lokalne samouprave, na čijoj se teritorioji nalaze javna preduzeća, nemaju pravo da odlučuju o njihovoj imovini, već je to u nadležnosti Vlade Кosova.

„Ineks ski-centar Brezovica“, pored tri hotela za smeštaj nekoliko hiljada turista, ima i devet žičara, sa stazama do 2.500 metara nadmorske visine.

Skijalište koje se nalazi na severozapadnoj strani Šar planine, na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara, od Prištine je udaljeno oko 60 kilometara.

mark
23. Januar 2021.
haha nemojte bre smesni ste kao narod
Mirko
23. Januar 2021.
Mark, ako se nekom obraća, onda njega nazovi smešnim, nemaš pravo da naziva smešnim ceo narod zbog izjave jednog čoveka!
Mili
23. Januar 2021.
Izuzetno smesna izjava.Mislim da nimalo ne pomaze nikome na Kosovu a posebno ne Srbima da se daju ovakve provokativne izjave.Ja mislim(i niko ne mora da slaze stim) da sve na Kosovu pripada ljudima koji tu zive.Ako gospodin zeli udeo u tome morace da se doseli ovde.