Nova društvena inicijativa: Najava o izgradnji baze na Crnuši narušava krhke srpsko-albanske odnose

Crnuša
Izvor: Reporteri

Organizacija koja se bavi srpsko-albanskim odnosima "Nova društvena inicijativa" izrazila je zabrinutost povodom najave da će na planinskom vrhu Crnuša, na severu Kosova, biti izgrađena najveća baza KBS, kao i zbog retorike koja je upotrebljena u saopštenju povodom toga.

"Juče smo primili vest od g. Agima Bahtirija da je Skupština opštine Južna Mitrovica dodelila 191 hektar zemlje na brdu Crnuša Kosovskim snagama bezbednosti za potrebe izgradnje 'najveće vojne baze na Kosovu'. Brdo Crnuša se nalazi u neposrednoj blizini grada na nadmorskoj visini od 1010 metara, a sa koga se može nadgledati teritorija opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Južna Mitrovica i Vučitrn. Po rečima g. Agima Bahtirija, svrha ove baze je 'od strateške važnosti za odbranu svakog centimetra Kosova'", navodi se u saopštenju za medije "Nove društvene inicijative".

Kako se dodaje, ako se ima u vidu "krhkost srpsko-albanskih odnosa", ova vest je izazvala uznemirenost građana četiri najsevernije opštine.

"Nova društvena inicijativa, kao organizacija koja se bavi srpsko-albanskim odnosima, izražava zabrinutost povodom ovakvih koraka i insinuacija kosovskih organa i poziva vladu da preispita ovu odluku, koja potencijalno dodatno segragira već podeljene zajednice mitrovičkog regiona i doprinosi povećanju straha koji srpska manjinska zajednica već oseća prema kosovskim institucijama", ističe se u saopštenju.

Prema rečima te organizacije odgovornost za stepen poverenja srpske zajednice prema kosovskim institucijama snosi vlada i same institucije.

u saopštenju se dodaje i da ovakve odluke ne samo da ne šalju pozitivne poruke suživota srpskoj zajednici na severu Kosova, već šalju poruke da "institucije nemaju poverenje u njih i da ih pre vide kao pretnju nego kao građane koji su sastavni deo društva".

"Na kraju, pozivamo i međunarodne aktere da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema i iskoriste uticaj na lokalne političke aktere da postojeće probleme srpsko-albanskih odnosa rešavaju u dobroj veri i kroz dijalog, a ne kroz poruke o rešavanju problema kroz angažovanje bezbednosnih snaga", poručuju iz "Nove društvene inicijative".

Lio
27. Mart 2021.
Bravo republika Kosova
Marko
27. Mart 2021.
Bravo za sta? Sto nemate vakcine i sve lekove kupujete na sever. Hahahaha. Kijamet
Lio
27. Mart 2021.
Bravo albanske vakcina
Kaligulin konj
27. Mart 2021.
Nova društvena inicijativa mu dođe kao Dijamant margarin - u sve se meša...