Novčana pomoć UNDP za 2.000 porodica

undp
Izvor: Kosovo Online

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) dostavio je Ministarstvu rada i socijalnog staranja 2.000 kupona, sa različitim iznosima novca, za dve hiljade porodica koje su korisnici programa socijalne pomoći.

Kako se navodi u saopštenju, Ministar rada i socijalnog staranja Skender Rečica rekao je da je u vreme pandemije koronavirusa situacija u socijalno ugroženim porodicama još gora.

„Ovu pomoć pružamo onim porodicama koje su na rubu egzistencije i koje su na ivici ekstremnog siromaštva“, rekao je Rečica.

Kako se navodi, da bi se dobili ovi kuponi, postavljeni su određeni kriterijumi, a pored socijalno ugroženih korisnici pomoći će biti i samohrane majke i osobe sa invaliditetom.

"Porodice do četiri člana dobiće kupon u iznosu od 60 evra, porodice od pet do osam članova 70 eura, a porodice od osam članova i više  80 evra mesečno, tri meseca zaredom“, zaključeno je u saopštenju.

Šćipe Deda- Đurđialji iz UNDP-a naglasila je važnost pilot šeme koja se po prvi put realizuje na Kosovu.

"Stanje ljudi koji žive od socijalnoj pomoći još se više pogoršalo tokom pandemije. Kroz ovu šemu želimo da ovim izabranim porodicama omogućimo kupovinu najpotrebnijih osnovnih sredstava. Zahvalni smo vladi Luksemburga na finansijskoj pomoći i što su bili naš partner tokom svih ovih teških meseci. Takođe bih htela da zahvalim Ministarstvu rada i socijalnog staranja i ministru Rečici što su naši dugoročni partneri u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva na Kosovu“, rekla je Deda-Đurđialji.