Novosti: Sa Crnuše Srbi kao "glineni golubovi"

VOJNIK kbs BAZA SEVER
Izvor: AP Photo/Visar Kryeziu/Printscreen/Google maps

Srbi u Severnoj Mitrovici biće kao "glineni golubovi" kada bude završena baza za pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, koja je planirana da se gradi na uzvisini iznad južnog dela Kosovske Mitrovice, pišu Novosti.

Do brda Crnuša, koje je prepoznatljivo po antenama za mobilni i televizijski signal, ekipa Novosti je došla kroz selo Šupkovac, asfaltnim putem koji vodi prema brdu. Albanske kuće nalaze se sa obe strane puta do polovine brda, a prema uzvišici, odnosno svojevrsnom poligonu i delu zemljišta ograđenog bodljikavom žicom, srećemo devojke koje odlaze u šetnju i albanske mladiće koji su automobilom došli da se fotografišu.

Sa prilaza najvećem uzvišenju jasno se vide i južni i severni deo Kosovske Mitrovice, Zvečan i deo Zubinog Potoka.

"Pošto se sa visa Crnuša kao na dlanu vide gotovo sve srpske sredine na severu Kosmeta, pre svega severni deo Mitrovice, ali i okolna mesta, jasno je da izgradnja buduće baze izaziva bojazan i strah među srpskim življem", kažu nam žitelji severnog dela Mitrovice, nastanjenog većinskim srpskim stanovništvom, od koje je baza udaljena šest do sedam kilometara.

Sagovornici Novosti objašnjavaju da je osnovni razlog za strah činjenica da bi u slučaju da pripadnici KBS pripucaju iz artiljerijskog oružja, Srbi ovde bili veoma laka meta. Istovremeno ističu i bojazan zbog moguće kontrole puta Priština - Kosovska Mitrovica, koji nastavlja dalje ka Raški.

Dozvolu za izgradnju baze koja će se prostirati na oko 200 hektara, dale su kosovske institucije, a obrazlažući ovu odluku, gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri kazao je da je ovaj vis "strateški važan za odbranu Kosova".

Bojazan da će Kfor napustiti Kosovo

Na vrhu Crnuša nalazi se poligon koji je svojevremeno služio za obuku Vojske Savezne Republike Jugoslavije, pa se zato i priča da će on biti sastavni deo baze, premda je pitanje u kakvom je stanju. Poznavaoci kosmetskih prilika ističu da prištinske vlasti bazu grade nedaleko od administrativne linije jer se plaše da bi u dogledno vreme misija Kfora mogla da napusti Kosovo.

Dodatnu bojazan Priština ima i zbog činjenice da je sve jasnije da su šanse da "njihova država" postane članica UN i drugih međunarodnih institucija sve manje i manje.

Inače, kako su odmah po donošenju pomenute odluke objavili prištinski zvaničnici, na ovoj lokaciji biće sagrađen veliki vojni kamp u kojem će biti stacionirane i američke jedinice i drugih zemalja u sastavu Kfora, odnosno NATO.

I dok Srbi sa severa Kosmeta zbog najave izgradnje baze na kojoj će, kako se nezvanično može čuti, biti sagrađene i osmatračnice i poligoni za obuku, Albanci ne samo iz južnog dela Mitrovice, već i širom Kosmeta blagonaklono gledaju na to. Veruju da ih, kako su rekli, oni koji su želeli da govore na tu temu za Novosti, ali, naravno, bez pominjanja imena, ova baza može zaštititi od "eventualnog upada srpskih snaga".

Politički predstavnici Srba sa severa naše južne pokrajine podsećaju da je odavno postignut dogovor Beograda i NATO po kojem pripadnici bezbednosnih snaga ne mogu da uđu na sever Kosova bez odobrenja ove misije.


 

Lii
05. April 2021.
Bravo kbs