NVO: Nalog za hapšenje poslanika Arifija otežava rad vlade

etem arifi
Izvor: Facebook

Nalog za hapšenje poslanika kosovske skupštine Etema Arifija loša je slika za Kosovo i Skupštinu, kažu predstavnici organizacija koje prate rad zakonodavne vlasti i političkih zbivanja na Kosovu, prenosi Koha.

Osnovni sud u Prištini u utorak je izdao nalog za hapšenje poslanika Stranke za integraciju Aškalija Etema Arifija, osuđenog na 14 meseci zatvora, pravosnažnom odlukom za prevaru sa subvencijama, u iznosu od preko 25 hiljada evra.

Nalog za hapšenje izdat je u nameri da se on bude poslat na izdržavanje kazne, pošto se nije prijavio Centru za izdržavanje zatvorske kazne.

Radio Slobodna Evropa pokušao je da kontaktira poslanika Arifija, ali on nije bio dostupan.

Albert Krasnići iz Organizacije Demokratija plus, govoreći za Radio Slobodna Evropa, kaže da pronevera državnog  novca i neposlušnost prema nalogu države predstavljaju najniži udarac koji zakonodavci mogu da zadaju državi.

"Ovo je velika šteta nanesena zemlji neodgovornim ponašanjem poslanika Arifija. Bilo bi dobro da Arifi odmah podnese ostavku i na taj način otvori put njegovoj zameni u skupštini", rekao je Krasnići.

Agnesa Hadžiu iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je pitanje mandata poslanika Etema Arifija razmatrano  na parlamentarnom odboru za mandate i imunitet.

Hadžiu kaže da je Odbor dao preporuku da se postupa na osnovu dosadašnje parlamentarne prakse, u sličnim slučajevima, bez davanja konkretne preporuke o tome kako postupiti, mada se slučaj dotičnog poslanika razlikuje od prethodnih slučajeva.

"Uzimajući u obzir ovaj stav Odbora, predsednica Skupštine je zatražila pravno tumačenje od strane Pravne kancelarije. Prema tom pravnom tumačenju, mandat o kojem je reč u ovoj zakonodavnoj vlasti ne može se automatski oduzeti kako je predviđeno Ustavom (član 70.6) i Poslovnikom o radu Skupštine (član 25.4.), jer je u vreme kada je osuđen pravosnažnom odlukom na zatvorsku kaznu bio poslanik prethodnog skupštinskog saziva, stoga on može izgubiti mandat jedino ako se pošalje na izdržavanje kazne i odsustvuje iz rada Skupštine šest meseci ", objasnila je Hadžiu.

Dodaje i da odluku o uzimanju mandata Skupština treba da donese sa 2/3 glasova poslanika koji su prisutni na sednici, nakon preporuke nadležnog skupštinskog odbora.

Pokret Samoopredeljenje je 11. juna podneo Ustavnom sudu zahtev za razmatranje "neustavnog učešća i glasanja" poslanika Etema Arifija na sednici kada je izglasana vlade novog mandatara Avdulaha Hotija.

"Učešće Etema Arifija na sednici i njegovo glasanje, posebno kao odlučujući glas, još više produbljuje nezakonitost ove vlade i odluku skupštine za glasanje vlade čini proceduralno nezakonitom", rekli su tada u Samoopredeljenju, kroz saopštenje za javnost.

Hadžiu smatra da odsustvo poslanika Arifija u radu skupštine ne utiče na minimalnu većinu od 61 glas koji vladajuća koalicija trenutno ima u skupštini.

"Ako računa još dva glasa iz Alijanse za novo Kosovo, jer iako ANK nije deo koalicije, do sada je delovala u koordinaciji sa parlamentarnom većinom, za razliku od druge dve opozicione stranke PS i DPK. Međutim, na svaku do sada održanoj sednici Skupštine, teško je bilo obezbediti potrebnu većinu, što uvek stvara mogućnost da se blokira proces glasanja, u kojima većina nema dovoljno prisutnih odbornika i kada opozicija ne učestvuje u glasanju uprkos fizičkom prisustvu", rekla je Hadžiu.

Analitičar Krasnići kaže da nakon naloga za hapšenjem poslanika Etema Arifija, u Vladi Kosova neće biti velikog uticaja, ali izvršna vlast neće imati većinsku podršku poslanika.

"Biće vlada koja neće moći da računa na glasove svojih poslanika koji su potrebni za usvajanje zakona i dnevni red skupštine u slučaju da nema saradnje sa drugim opozicionim strankama", rekao je Krasnići.

Zamena poslanika Skupštine Kosova prema pravilima skupštine može se izvršiti u kratkom roku (u roku od 5 dana), ako poslanik podnese ostavku.

Inače, Specijalno tužilaštvo Kosova, 10. aprila ove godine, podiglo je optužnicu protiv 19 lica zbog "zloupotrebe službene dužnosti", uključujući bivšu ministarku Mimozu Kusari-Ljilju, trenutno poslanicu Skupštine Kosova, Besima Bećaja, Nenada Rašića i Dardana Gašija.

I u vladi koju je vodio bivši premijer Ramuš Haradinaj bilo je šest ministara sa optužnicama.

Zloupotreba položaja, posedovanje oružja i nezakonito zapošljavanje bile su neke od optužbi koje su se odnosile na neke bivše ministre.

Kosovski institut za pravdu potvrdio je da je bilo više od 20 poslanika Skupštine Kosova koji su imali otvorene slučajeve u tužilaštvu i sudovima za različita krivična dela.