Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu kod Lipljana

Obeležen praznik Svete Trojice
Izvor: Radio Kim

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

Obeležavanje sabora počelo je svetom liturgijom koju je služio sveštenik Dragiša Jerinić.

"Okupili smo se danas ispred ovog hrama da proslavimo Sveta Trojicu, da zablagodarimo Bogu što nam je i u ova teška vremena za pravoslavne Srbe na Kosovu dao milost i blagodat da se danas okupimo u velikom broju. Prošle godine slavlje je bilo manje, zbog pandemije, zbog koje su neki naši srodnici stradali. Bog je na nas izlio blagodat i milost, te smo dočekali da danas proslavimo Sveta Trojicu u ovom svetom hramu", rekao je otac Dragiša u besedi.

Domaćin slave bila je porodica Milić iz Skulaneva, koja je deo slavskog kolača predala porodici Todić, narednim domaćinima.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas", kazao je naredni domaćin slave Miomir Todić.

"Praznik Svete Trojice je veliki dan za naše selo. Okupljamo se ovde svake godine i proslavljemo praznik tradicionalno sa rodbinom i prijateljima", rekao je Bojan Ćirković, meštanin ovog sela.

Praznovanje Sveta Trojice nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom sledi Petrovski post, koji ove godine počinje 28. juna.

U Skulanevu kraj Lipljana trenutno živi oko 150 Srba.