Obeležen Savindan u školi "Sveti Sava" u Severnoj Mitrovici

Obeležavanje Svetog Save u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Presecanjem slavskog kolača i okupljanjem nastavnog osoblja Osnovna škola "Sveti Sava" iz Severne Mitrovice i ove godine je obeležila svoju krsnu slavu Svetog Savu, čije ime ova ustanova sa ponosom nosi već 60 godina.

Nažalost zbog epidemije koronavirusom i uz preporuke Ministarstva za obrazovanje ovogodišnje obeležavanje proteklo je bez prisustva učenika i priredbe koju su prethodnih godina pripremali đaci.

Protojerej Đorđe Stefanović, novopostavljeni arhijerejski namesnik mitrovački služio je svečani obred na kom je presečen slavski kolač, a u svom obraćanju nastavnom osoblju škole poručio je da je put Svetosavlja najsvetiji put kojim svi zajedno trebamo hoditi.

"Mi koji živimo ovde na raspetom Kosovu, gde nije lako živeti, pogotovu naša braća južno od Ibra, imamo težak put i težak zadatak, ali imamo i primer Svetog Save koji je taj naš uzani put popločao mermerom i svakim dobrom da bi mogli mi da idemo ka tom putu Svetosavskom i da možemo da stignemo u naručje Gospodnje. Mi moramo imati ljubav jedni prema drugima jer je i Sveti Sava nosio ljubav sa sobom. Mirio je braću i dao nam je mnogo primera kako hoditi putem Boga Hrista", rekao je između ostalog Stefanović.

Direktor škole Milorad Jovanović istakao je da je i pored pandemije škola uspela da nastavi sa radom i u ovoj nedelji je na prigodan način kroz školske radionice u radu sa učenicima na časovima vreme posvećeno prosvetitelju čije ime škola nosi, ali da je proslava samog dana protekla u simboličnom obeležavanju da bi se tradicija nastavila.

"Koliko god ovo izgledalo da nije u velikom obimu prilagođeno mi svakodnevno, samim tim što nosimo ime našeg prosvetitelja prožmamo lik Svetog Save kroz svoje aktivnosti", istakao je Jovanović.

Osnovnu školu "Sveti Sava" pohađa 745 učenika i taj broj prema rečima direktora svake godine raste za po nekoliko procenata što pokazuje da ova škola i ovaj grad imaju svetlu budućnost.