Održana smotra šljivove rakije u Sočanici, zlato ostalo na "domaćem terenu"

Smotra šljivovice u Sočanici
Izvor: Kosovo Online

U Sočanici kod Leposavića održana je šesnaesta "Smotra šljivove rakije Ibarske doline", a ove godine komisija je imala težak zadatak da od 86 prijavljenih rakija izabere najbolje.

Ocenjeno je 80 najkvalitetnijih šljivovih prepečenca i šest rakija od razniovrsnog voća. Dodeljeno je 37 zlatnih, dok su ostale rakije osvojile srebrne i bronzane medalje.

Zlatna medalja, i sveukupna pobeda, ove godine ostala je na "domaćem terenu". Pripala je Jovanu Jablanoviću iz sela Kršmala kod Sočanice, čija je rakija dobila ocenu 18,57.

Jablanović je za Kosovo onlajn rekao da proizvodi rakiju isključivo od šljive moravke. Učesnik na takmicenjima je od 2015.godine i osvajač mnogobrojnih medalja. 

"Kada krene sakupljanje šljive, drvo ne sme da se trese, čeka se kada je plod najzreliji i onda se po malo trese i odlaže se u kacu. Sudovi moraju da budu čisti. Nakon 21 dan od vrenja, prečem rakiju. To sam nasledio od oca i tako radim oko 40 godina. Rakiju držim isključivo u drvenim buradima", objašnjava Jablanović. 

Drugoplasirani proizvođač šljivove rakije ove godine je Dejan Virijević sa ocenom 18,52. On je iz sela Zečeviće na padinama Rogozne, koje je na nadmorskoj visini od 1.200 metara. Učesnik je na mnogim takmičenjima. Godišnje proizvede od 300 do 400 litara rakije.

"Rakiju proizvodim po starim srpskim običajima, malo unapredenijom tehnologijom nego što su to radili naši dedovi i očevi. Osvajao sam medalje na mnogim takmičenjima u Gornjoj Trepči kod Čačka i u Baljevcu", kazao je Virijević. 

Treća po kvalitetu je šljivovica iz Gornje Trepče kod Čačka, proizvođača Mirka Dobrosavljevića, koja je dobila ocenu 18,51. Dobrosavljević kaže da se u Sočanici takmiči 11 godina. 

"Dolazim od osnivanja kada je organizovana ovde prva manifestacija, prelepo je druženje i nije bitno koje smo mesto, važno je da ocenjivanje bude korektno i da tačno znamo kakvog je kvaliteta rakija koju pečemo. Sočanicu volim, ovde su dragi ljudi, gostoprimljivi kao i mi u Gornjoj Trepči", dodao je Dobrosavljević.

 Jedan od osnivača i organizator takmičenja prof. dr Svetomir Milojević rekao je, da je ovo bila jedna od najboljih smotri.

"Ovogodisnja smotra šljivove rakije je najbolja po kvalitetu, po ocenama i broju rakija koje smo imali. Na prvoj manifestaciji smo imali 40 rakija, a danas 86 rakija. Na prvoj smo imali jednu zlatnu, a danas 43 zlatne medalje", rekao je Milojević.

I ove godine opština Leposavić podržala je izlagače šljivove rakije kako iz tog grada, tako i one iz Raške, Kraljeva, Čačka, Vrnjačke Banje, Gornje Trepče i Velike Pazove. Takmičare je posetio i predsednik privremenog organa Zoran Todić. 

"Cilj ovakvih manifestacije nije samo promocija opštine. Svedoci smo da se na teritoriji naše opštine prave kvalitetne šljivove rakije u to možemo svi da se uverimo. Verujem da će u narednom periodu da dođe i do brendiranja rakije sa ovih prostora", rekao je Todić.

Na kraju manifestacije najboljima su poklonjena burad za čuvanje rakije, a saradnicima koji su pomogli da se održi smotra rakije i zahvalnice.

Program u Sočanici su uveličali najmlađi članovi KUD "Kopaonik" i prvak Srbije u zdravici Milinko Gojković iz Gornje Trepče.