Održana svečana akademija povodom Dana opštine Zvečan

Svečanost povodom Dana opštine Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Svečanom akademijom danas je obeležen Dan opštine Zvečan. Svečanosti su prisustvovali zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Borisav Tajić, predstavnici Crkvene opštine, lokalnih samouprava kosovskomitrovačkog okruga, predstavnici predstavnici Srpske liste kao i predstavnici opštine Severna Mitrovica.

Podeljena su zahvalnice i priznanja najzaslužnijim pojedincima iz sveta zdravstva, sporta i umetnosti, nastupili su KUD Zvečan i Danica Krstić-

Okupljene je, u ime domaćina, pozdravio predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, koji je rekao da i ovu godišnjicu, kao i onu prvu po osnivanju, ova opština slavi "u vremenu, bez vremena", jer kako je istakao "mi smo večni i bezvremeni, čak i onda kada bi hteli da nas ograniče, da nam oduzmu snove i zavičaj".

"U neraskidivoj sprezi sa našom državom Srbijom, u kojoj vidimo podršku i spas, mi smo ipak sve snažniji i jači, u nastojanju da ostanemo na svojim ognjištima, i učinimo život dostojnijim i boljim", rekao je Todosijević i podsetio na najznačajnije projekte koji su sredstvima Vlade Srbije, realizovani na području ove opštine. 

On je poručio da ne idu nigde i da ostaju na braniku svoje domovine, jer, kako je istakao, "imamo samo svoju Srbiju, rodna mesta, živote i ljubav prema zavičaju".

"Toga se ne možemo i nećemo odreći", rekao je on.

Todosijević je uručio Petrovdanske povelje zaslužnim pojedincima, igumaniji Manastira Sokolica mati Makariji i majci jedanaestoro dece Ani Vuković.

Petrovdanska plaketa dodeljena je i Kancelariji za Kosovo i Metohiji. Plaketu je primio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić.

Čestitajući praznik svim žiteljima Zvečana, Tajić je posebno zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji i razvoju ove opštine.

"Danas na Petrovdan, kada opština Zvečan obeležava 31 godinu postojanja i rada,zahvaljujući se na pozivu domaćina, svima vama i svima koji su dali svoj doprinos izgradnji i razvoju opštine želim da čestitam praznik. Ovim danom ponosno se slavi i vekovna tradicija stanovnika Zvečana, njihov slobodarski duh koji brani Zvečan još od vremena Nemanjića, od prvog pomena 1148.godine, otkada Zvečan još nosi karakter gradskog naselja", rekao je Tajić.

Tajić je zahvalio svim građanima opštine Zvečan na naporima da sačuvaju postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

"Želim vam da okrenuti budućnosti u miru i slozi slavimo rođendane stvaralaštva, u zajedničkoj težnji naše države Srbije i naše crkve stvaramo uslove za kvalitetniji i dostojanstveniji život naših ljudi, kako ovde tako i u svim srpskim sredinama na KiM", rekao je Tajić

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović istakao je da su tri teške decenije za stanovnicima te opštine i da su opština i građani Zvečana prošli težak period.

"To su tri decenije srpskog stradanja. Podsetiću, da je 1992-1993.godine proterano nekoliko stotina Srba iz Krajine i Hrvatske i nakon 1999.godine i bombardovaja SRJ, i nakon 17.marta 2004. godine preko 4.000 izbeglih našlo je utočište u ovoj maloj opštini velikog srca, koja je prihvatila prognane", rekao je Milović.

Milović je dodao da je opština uspela da izgradi infrastrukturu, da asfaltira ulice i puteve, rekonstruiše škole, ambulante, sportske terene.

"Sve smo to uspeli da izgardimo zahvaljujući našoj matičnoj državi Republici Srbiji, ranije Ministarstvu, a sada Kancelariji za KiM", istakao je Milović.

On je naglasio da mu je posebno drago da su i ove godine tu predstavnici bratskih opština iz centralnog dela Srbije, Vojvodine i Republike Srpske i dodao da njihovo prisustvo mnogo znači, ne smao kao podrška već govori da "nismo sami i da nismo ostavljeni".

Milović je kazao da opština može da se pohvali i počasnim građanima, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sugrađaninom Jugoslavom Kostićem, Markom Đurićem bivšem direktoru kancelarije za KIM, čovekom velikog srcam, humanistom, kome nisu dozvolili da dođe Miloradom Arlovim, akademik Zoranom Krivokapićem kao i porodicom Đoković, Srđanom i Novakom Đokovićem.

Milović je poručio da će stvoriti perspektivu za mlade ljude i da će ostati na svojim ognjištima.

On je pročitao čestitku direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića u kojoj je svim predstavnicima opštine Zvečan kao i žiteljima ove opštine čestitao Dan opštine uz njen dalji i uspešni razvoj na svim poljima.

Kako je rekao Zvečan se iz godine u godinu izdvaja kao važan centar severa Kosova i Metohije, kao simbol ekonomskog razvoja i značajnih projekata u pokrajini.

"Bogat istorijsko i kulturno nasleđe, lepote i bogatsva i brojni potencijali vaše opštine ali pre svega marljivost stanovnika Zvečana i domaćinski odnos lokalne samouprave učini su da Zvečan i njegova okolina danas budu visokokotirani na karti turističkih destinacija. Uveren sam da će se zajedničkom saradnjom Vlade Republike Srbije i lokalne vlasti nastaviti stabilan i dinamičan razvoj Zvečana, što će svakako biti garant da će vaša opština biti lepo mesto za život, mesto u kome je jednako biti dobro i gost i domaćin, mesto koje će kao i do sada čuvati naše postojanje na ovim prostorima ali i temeljiti našu budućnost na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković.