Održana Svetosavska akademija u Gračanici

Svetosavska akademija u Gračanici
Izvor: RTV Gračanica

U Domu kulture u Gračanici večeras je održana Svetosavska akademija u okviru manifestacije “Svetosavska nedelja”, koju Kulturno-prosvetna zajednica Кosova i Metohije, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, organizuje od 1992. godine, prenosi RTV Gračanica.

Ispred Кancelarije za КiM okupljenima se obratila Malinka Mitrović koja je govorila o značaju Svetog Save za školstvo i srpski narod.

"Sveti Sava je naš prvi učitelj, prosvetitelj, političar, jednom rečju nazivamo ga rodonačelnikom srpske prosvete i kulture. Sveti Sava je bio i ostao neprolazna vrednost naše istorije, nepogrešivi putokaz svim generacijama prošlim, današnjim, budućim, mi smo uvek bili na nekoj raskrsnici i uvek nam je neko trebao pokazati put. Sveti Sava je svetlost u svim srpskim tminama, on je svest i savest u najtežim krizama naše prošlosti. Zato Svetog Savu možemo jedinog poistovetiti sa Hristom, on je sveopšti nebeski zastupnik, on je naš najnacionalniji svetac i u njemu je sabrano sve naše razumevanje Hrišćanstva", rekla je Mitrović.

U okviru programa dodeljeno je i priznanje “Đorđe Lekić”  koje je ove godine pripalo Sunčici Denić koja je donedavno bila dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju i objavila preko 150 naučnih radova, kao i zbirke pesama i jedan roman.

"Dragi moji rode najpre želim da vam zahvalim što ste me prepoznali kao doslednog člana velike svetosavske porodice u kojoj smo svi ovih dana okupljeni oko svetosavskog januara, okupljeni oko Svetoga Save koji je naš najbolji zastupnik, prvi koji nas je naučio i uči da sastavimo tri prsta i uči nas da se krstimo i molimo, uči nas da čuvamo ono što su nam preci ostavili kako bismo imali i mi kome da ostavimo", rekla je Denić.

Najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici direktorica te ustanove Brankica Kostić dodelila je priznanje “Čitalačko slovo”, a u umetničkom delu programa nastupili su učenici muzičke škole "Stevan Mokranjac".